2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lenyűgöző sorozat készült a történelem egyik leghírhedtebb gyilkosságáról

Hirdetés

Lenyűgöző sorozat készült a történelem egyik leghírhedtebb gyilkosságáról

Eddig legfőképp a kiváló sci-fi sorozatai miatt dicsértem sűrűn az Apple TV+-ot, most azonban úgy tűnik, hogy a streamingszolgáltató belecsapott egy másik műfajban is a lecsóba. Egymás után hozzák ugyanis a kihagyhatatlan történelmi sorozatokat. Ilyen volt a nemrég befejeződött A levegő urai, amelyet Steven Spielberg és Tom Hanks neve fémjelzett, és a második világháború pilótáit hozta közelebb. És ilyen most a Manhunt, mely 1865-be, egészen pontosan április 15-ére repít bennünket vissza. A napra, amikor Abraham Lincolnt, az Egyesült Államok 16. elnökét meggyilkolták.

Jelenet a Manhunt című sorozatból

Jelenet a Manhunt című sorozatból

Fotó: Apple TV+

Igen, a történelemórákon mindenki tanult erről, de többnyire szárazan, csak az adatokra támaszkodva. A Manhunt című, március 15-én az első két részével bemutatott thriller ezt a csorbát köszörüli ki, nemcsak a híres politikus elleni merényletet, hanem az azt elkövető színészt, John Wilkes Booth-t (Anthony Boyle) és a gyilkos utáni hajtóvadászatot is úgy mutatja be, hogy közben lerágjuk a körmünket.

Hirdetés

De micsoda a Manhunt? Színesebb történelemlecke? Konspirációs thriller? Detektívdráma? Igen, igen és igen. Mindhárom igaz az Apple TV+ produkciójára, mely nem cicózik, rögtön az első jelenetétől kezdve építgeti a feszültséget, mutogat pisztolyt, kést a kézben, és nagyjából 20 perc alatt eljutunk az ominózus színházi darabig, amikor a Hamish Linklater által játszott Lincolnt lelövik. Persze a sorozat készítői odafigyelnek rá, hogy az elnök személye majd az évadot körbelengje, flashbackek formájában bizonyosodhatunk meg róla, hogy a rabszolgafelszabadító Lincoln mennyire jószívű, és amúgy a maga nemében jó fej ember lehetett. Bár Linklater elég furcsán fest, olyan, mint aki Abraham Lincolnt cosplayezik, de abban a pár snittben, amiben felbukkan, hozza az elvárhatót és ilyen körülmények között se lóg ki annyira.

A Manhunt nagy szerencséje, hogy a többiek hozzá képest kiemelkednek a színészgárdából. Legfőképp Tobias Menzies, aki a kosztümös zsánerben öreg motoros már, olyan szériákban láthattuk őt, mint a Róma, A korona, a Trónok harca, a Terror és az Outlander. Itt Menzies a hadügyminiszter, Edwin Stanton bőrébe bújik, és indít komoly nyomozást és hajtóvadászatot azok után, akiknek a kezük benne lehetett Abraham Lincoln megölésében. Tobias Menzies elegáns, kimért és mély alakításán kívül ki kell emelnem Anthony Boyle-t is, aki A levegő uraiban a navigátor Crosby uniformisába bújva egy teljesen más figurát hozott, de itt is bőven helytáll merénylőként.

Boyle kiugrásának éve ez, mert már a második Apple TV+-os történelmi drámában brillírozik, az se lenne elképzelhetetlen, hogy ezért a törekvő, gonosz, számító szerepéért, vagy akár a jószívű második világháborús katonaember eljátszásáért a díjátadókon is elismernék őt. Megérdemelné.

Manhunt Photo 010105

Fotó: Apple TV+

Apple TV+-os sorozatról van szó, így némiképp úgy érződik, hogy kötelező köröket futok, amikor ezt leírom, de muszáj és illik is: a Manhunt a körítését illetően legalább annyira igényes, mint A levegő urai volt. A kosztümök, díszletek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/03/21/manhunt-apple-tv-plusz-tortenelem-sorozat-pilot-evadkezdes-abraham-lincoln-merenylet-streaming-ajanlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …