2024. július 27., szombatMa Anna, Anikó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Anna, Anikó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kelenföldön igazi kis Olaszország rejtőzik a Bikás parknál

Hirdetés

Kelenföldön igazi kis Olaszország rejtőzik a Bikás parknál

Mottó:

Amikor a kerítést átugorva földet értem az olasz oldalon, egy motoros zsandár megtapsolta a szépen ívelő tigrisbukfencemet, majd tovább hajtott, a motorja rádiójából az Előzés című film betétdala üvöltött: Guarda Come Dondolo….

Ott sétáltam a nap a hold és csillagok ékesítette három szürkebikánál a dombon, majd lefelé ereszkedve, miután körbejártam a hegesztett vörösréz és kőkompozíciót, amely a sejtelmes, mindent jelenthető Monda nevet viseli, belebonyolódtam a lakótelepi kacskaringókba. Élveztem a burjánzó zöld vegetációt, és arra gondoltam, hogy valamikor a múlt században, annak is egy teljesen jelentéktelen napján, szinte megjegyzésre sem méltó napjának éjszakáján hullafáradtan besétáltunk Bari belvárosába.

Lehetett már éjjel egy óra is, a makacsul hallgató megfáradt épületek hirtelen elfogytak, és a szűk utcák mintegy kiöblösödve aprócska teret formáztak, ahol egy trattoriából kiszűrődő fény és a téren iszogató, sajtot, sonkát majszolgató helyiek látványa minden kétséget kizáróan meggyőzött arról, hogy az olasz délen vagyun. Ott, ahol, ha megéhezel, akkor házi köntösben, papucsban is lecaplathatsz a közeli kocsmába csendben a holdat, csillagokat bámulni, vagy hangos szóval megvitatni az élet nagy kérdéseit: a kettő ugyanaz.

Hirdetés

Jé, ez itt a Bikás park…

Ilyen hangulatban botlottam bele a Trattoria Serafinába. Mindenre számítottam, csak arra nem, hogy itt a lakótelep tövében egy olasz trattoriára bukkanok. Ahogy körbenéztem, hamar megértettem, hogy nem véletlenül lehet itt ez az előtetős, félig szabadtéri, de zártterű, szellős vendéglő, közvetlen a sportpálya mellett, kilátással a teniszpályára, és a sűrű lombos fákra, amelyeken túl a lakótelep almazöld, narancssárga és más pasztell színekben pompázó épületei láthatóak.



9

Galéria: Kelenföldön igazi kis Olaszország rejtőzik a Bikás parknálFotó: Vajda Pierre / Index

Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy egy ilyen stratégiai ponton elhelyezett étterem, méghozzá olasz kulináris kínálattal, minden bizonnyal sikerre van ítélve.

De hát, mint tudjuk, az ördög a részletekben lakik.

Az egyszerűség eleganciája, a nyersanyagok frissessége, kiváló minősége – valahogy így lehetne leginkább jellemezni az olasz konyhát. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy alig van a világon olyan konyha, amiből több van a saját határain kívül, mint ott, ahol ténylegesen honos. Az olasz konyha mint legtermékenyebb futónövény hálózza be az egész világot. Ide, a Bikás parkba is jutott belőle.

Bazsalikom, de hogyan…

Milyen apróságnak tűnik, pedig olyan, mint az aranyon a fémjel, az eredetiség pecsétje, ha a bazsalikompesztó friss bazsalikomból, jelentős mennyiségű fenyőmagból, édeskés parmezánból, némi fokhagymával, minőségi olivaolajból készül. Az a legjobb, ha márványmozsárban keverték, bár az se baj, ha kézi mixerrel forgatták össze, viszont maradjon kissé darabos.

Ennek az egész olasz éttermesdinek az a célja, hogyha az ember történetesen nem tartózkodik Olaszországban, ami bizony elég szomorú állapot, akkor legalább az étkezései során ne legyen hiányérzete.

Valamit tudhatnak erről itt a Serafinában, mert a bazsalikompesztóval dúsított, helyben aszalt sárga és piros koktél paradicsomok rukkola ágyon – mindennek a közepében egy szépen gömbölyödő burrattával – képesek helybe hozni az igényesebb olasz vendéglők magától értetődő természetességét, friss ízeit. Minden a helyén van, minden az, ami, és ez a legfontosabb.


Burratta, paradicsomok, peszto


9

Burratta, paradicsomok, pesztoGaléria: Kelenföldön igazi kis Olaszország rejtőzik a Bikás parknál(Fotó: Vajda Pierre / Index)

Vaslábosban, sercegő olajban néhány összegömbölyödött rákfarok, fokhagymával, chilivel ha nem készül túl, ha forró, csípős, foszlós kenyérrel tunkolható, akkor lényegében megvan az élvezet. Nagyjából ezt kapom itt, a Serafinában, legyen ez az étel bármilyen nemzeti specialitás, ha betartják a szabályokat, akkor itt Kelenföldön is érvényes, képes mediterrán illúziókat kelteni.

Gondoskodó körtekockák

Házilag készült szélesmetélt gorgonzola szószba kevert körte kockákkal, amit még kacsamell csíkok is turbóznak, friss rukkolaszórással, tömény összeállítás. Itt minden az arányokon múlik: a csípős. kékpenészes olvasztott gorgonzolát a friss körtekockák édeskés gyümölcsössége könnyíti, lazítja, ehhez kapcsolódnak a szaftos kacsamell csíkok, és így hármasban elég komplex módon vonják be a szélestészta-szalagokat. Sűrű, laktató étel, a körtekockák gondoskodnak róla, hogy meg ne unjuk valahol félúton.

A rizottó nemcsak szimplán egy étel a sok közül, hanem az olasz konyhaművészet szentsége, és egyúttal a szakácsmesterség próbája is. Mivel az olasz konyha lényegében teljesen kisajátította a rizottót, ezért nagyjából a megvalósítás szabályait is ők diktálják. Az vitathatatlan, hogy a speciális olasz származású rizottó-rizsfajták a legalkalmasabbak arra, hogy a megkívánt hullámzóan krémes, ugyanakkor meglepően fogkeménynek mondott állag jöjjön létre. Aki ettől eltér, az szimplán bitorolja a rizottó meghatározást, mondják az olaszok.

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …