2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megindult a verseny a helikopterbalesetben meghalt iráni elnök posztjáért

Hirdetés

Megindult a verseny a helikopterbalesetben meghalt iráni elnök posztjáért

Iránban a forradalom után egy olyan politikai–kormányzati rendszer jött létre, amelyikben a vallási vezetés korlátlan hatalmát rafináltan konstruálták meg. Az iráni alkotmány kimondja, hogy a legfelsőbb hatalmat Allah gyakorolja, amelyből következik, hogy a hatalom kizárólagos birtokosai a vallási vezetők. Vannak ugyanakkor választások, alkotmány, parlament, kormány, helyi önkormányzat stb., ami egy olyan állami rendszert jelent, ahol minden döntés végső soron a vallási vezetés érdekeinek felel meg. Ennek garanciája a politikai pluralizmus hiánya, ugyanis nincsenek politikai pártok, és a parlament képviselőivé is csak olyanok választhatók, akiket a legfelsőbb vallási vezető jelöl. Khomeini ajatollah 1989-es halála óta ezt a posztot Ali Hámenei tölti be.

Ali Khamenei Teheránban 2024. május 10-én

Ali Khamenei Teheránban 2024. május 10-én

Fotó: Atta Kenare / AFP

Az ő kezében összpontosul a legnagyobb hatalom. Feladata megszabni az ország politikai irányvonalát és a legfontosabb társadalmi kérdésekben irányt mutatni. Van ugyan államfő és vannak miniszterek is, de az ő dolguk leginkább a megszabott politika kiszolgálása. Az ő joga kinevezni a legfelső bíróság vezetőjét, az Őrök Tanácsának hat tagját, a hadsereg és a Forradalmi Gárda (ez utóbbi egyfajta iszlám munkásőrség, elit csapat) vezetőit, alsóbb vallási vezetőket, de még az állami média vezetőiről is ő dönt.

Hirdetés

Az Őrök Tanácsa az ország egyik legfontosabb testülete, amely 12 tagból áll, ezek felét a legfőbb vezető, a másik hatot pedig a legfelső bíróság vezetője nevezi ki, majd a parlament jóváhagyja. A tagok civil- és vallásjogászok. Feladatuk közé tartozik, hogy ellenőrizzék, „átvilágítsák” a választott testületekbe jelölteket, hogy előéletük, életvitelük megfelel-e az iszlám előírásoknak. Tehát ők engedélyezik, hogy valaki indulhat-e például parlamenti képviselőként, de még az államfőjelöltek sem kerülhetik el vizsgálatukat, vagyis szerepük az előzetes politikai szelektálás, vallási indokokkal. A jelöltek személyét a legfőbb vallási vezetőnek is jóvá kell hagynia. 

A legfőbb vezető mellett az elnöké a második legfontosabb pozíció, de feladata  inkább hasonlít a hagyományos, nyugati értelemben vett kormányfői szerepre, mint egy államelnökire. Leginkább a minisztériumok és az államapparátus irányítása tartozik hozzá. A hatalom harmadik legfontosabb pillére Iránban a Szakértők Gyűlése. Ennek a 86 tagú, kizárólag egyházi hátterű személyekből álló testületnek a feladata megválasztani a Legfőbb Vallási Vezetőt, ellenőrizni tevékenységét, és ha ezzel nem elégedettek, akkor joga van elmozdítani is. Tagjairól egyébként nyolcévente a választópolgárok döntenek.

De kik most a jelöltek ezen a plurálisnak nem nevezhető pályán?

Bár a gyengélkedő és 85. évét betöltő Ali Hámeneinek nem a legjobbkor jött Raiszi halála, az elnökválasztás gyors lebonyolításával igyekszik fenntartani a rendszer működését és stabilitását. Az 1979-es iráni forradalom győzelme óta ez a mostani lesz a 14. elnökválasztás. Az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy legfeljebb tíz jelöltnek engedik meg az indulást az első fordulóban, bár 2021-ben csak négy elnökjelölt volt.

Szajed Dzsalilival azért érdemes kezdeni, mert már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/27/iran-elnokvalasztas-jelolt-ebrahim-raiszi-iszlam-siita/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …