2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Előkerült Hemingway egyik levele, amiben megírta, hogyan lehet örökké élni

Hirdetés

Előkerült Hemingway egyik levele, amiben megírta, hogyan lehet örökké élni

Ernest Hemingwaynek volt egy keményen italozó, macsó imázsa, szeretett vadászni és bikaviadalokra járni, de most a nagylelkű és gondolkodó oldalára is fény derült, amely korábban kiadatlan leveleiben mutatkozik meg.

Ahogy a Guardian írja, az 1930-as évek közepén a regényíró, aki akkoriban haditudósító volt, őszinteséggel és humorral bátorította a feltörekvő írókat. Azután, hogy 1929-es háborús regényével, a Búcsú a fegyverektől című művel hírnevet szerzett, levelezései azt mutatják, hogy többször is tanácsokkal és bátorításokkal – valamint saját szakmájába való betekintéssel – szolgált feltörekvő fiatal regényíróknak.

Egy 1934-es levelében ezt írta: „A regényírás igazi titka az, hogy mindig benne maradj a cselekményben, mint egy ló. Ne hagyd, hogy az az átkozott ló elszaladjon veled, folyamatosan versenyezned kell vele. És mindig állj meg egy érdekes ponton, amikor még tudod, hogy mi fog történni. Onnan folytathatod másnap, és másnap, stb. Soha ne írj ki magadból mindent ezekben a fellángolásokban. Csinálj egy bizonyos mennyiséget minden nap vagy kétnaponta, és mindig ott állj meg, ahol érdekes a történet, és amíg jól haladsz.”

Hirdetés

Őszinte kritika

Természetesen Hemingway nem csak pozitív kritikákat fogalmazott meg:

Azt hiszem, jobban szeretnéd, ha tökéletesen őszinte lennék, így is lesz! így nem lehet regényt írni

– írta Arnold Gingrichnek, aki regényíró akart lenni. Akkor még fiatal, feltörekvő szerkesztő volt, aki 1933-ban elindította az Esquire magazint, valamint részt vett Hemingway vadászati és horgászati kalandjaiban.

Hemingway 1936-ban írt egy ismeretlen, kezdő írónak, Joseph Hopkinsnak, és azt mondta neki:

Figyelj! Ha meghalsz, halott vagy. De ha tudsz még néhány jó történetet írni, soha nem fogsz meghalni. Van elég tehetséged ahhoz, hogy elhülyéskedjek azzal, hogy megpróbáljam a műveidet kiadatni.

Így is lett, Hemingway aztán Hopkins egyik történetét elküldte Gingrichnek, aki meg is jelentette. A levelezés a hamarosan megjelenő The Letters of Ernest Hemingway: Volume 6 című könyvben lesz olvasható, amelyet Sandra Spanier, Verna Kale és Miriam B Mandel szerkesztett, és a Cambridge University Press ad ki. 

A 17 tervezett kötet közül a legújabb 1934-től 1936-ig terjed, 366 levél található benne, amelyek 116 címzettnek szólnak. Mindent lefednek az Afrikai vadásznapló című ismeretterjesztő könyvétől a nagyhalas horgászatáig.

Spanier, a Penn State Egyetem professzora a következőképpen nyilatkozott a feltörekvő íróknak szóló leveleiről:

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/04/30/ernest-hemingway-iro-muveszet-haboru-tortenelem-konyv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …