2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A magyarok immár ugyanolyan szegények, mint a bolgárok

Hirdetés

A magyarok immár ugyanolyan szegények, mint a bolgárok

A magyar háztartások fogyasztása tavaly az EU-átlag 68%-án volt, kissé alacsonyabban, mint egy évvel korábban (68,3%) – írja az Eurostat friss adatai alapján a Portfolio.hu. Mivel eközben Bulgária mutatója jelentősen növekedett (67,9%), ezért egyetlen tized százalékponton múlt, hogy Magyarország nem süllyedt az EU utolsó helyére.

A magyar háztartási fogyasztás relatív visszaesése nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a háztartások végső fogyasztása reálértéken tavaly 1,2%-kal csökkent. Azt is lehetett tudni, hogy Bulgáriában jelentős fogyasztásbővülés volt tavaly, tehát a két ország közötti különbség jelentős csökkenésére lehetett számítani.

A háztartások tényleges végső fogyasztása (Actual Individual Consumption, AIC) elég jó indikátora az adott ország lakossági életszínvonalának, hiszen ha egy háztartás többet tud fogyasztani, akkor vélhetően magasabb életszínvonalon áll. Az országok közti összehasonlítás az árszínvonalak közti különbségeket kiküszöbölő vásárlóerő-paritáson történik.

Hirdetés

A magyar háztartások életszínvonalának leszakadása régiós (és teljes uniós) összehasonlításban régóta zajlik, a román háztartások már évekkel ezelőtt megelőzték a magyarországiakat.

Nagy Márton álmodozik, miközben a román gazdaság két fontos mutatóban is megelőzte a magyart

Románia 2022-ben az egy főre jutó fogyasztásban, tavaly pedig az egy főre jutó hazai össztermékben került Magyarország elé. Nagy Márton közben az uniós átlag 2030-as megközelítésére gyárt programot.

A magyar háztartásoknál az elmúlt években már csak a bolgár háztartások voltak szegényebbek. 2023-ban ez a különbség is elolvadt – természetesen ez sem független attól, hogy Magyarországon volt messze a legmagasabb az infláció, jelentősen csökkent a reálkereset. A magyar fizetések vásárlóereje jelenleg nagyjából a két évvel ezelőtti szinten áll.

Romániában jobbak a fizetések, mint Magyarországon

2023-ban először fordult elő, hogy az árszínvonalak közti különbségeket kiküszöbölő vásárlóerő-paritáson a romániai fizetések megelőzték a magyarországiakat. A családi adókedvezmény elinflálódott, még a gyerekesek is jobban keresnek Romániában.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240430_a-magyarok-immar-ugyanolyan-szegenyek-mint-a-bolgarok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb mélypont: még az ukrán költségvetés is átláthatóbb, mint a magyar

Minden elemében gyenge eredményt ért el a magyar kormány az Open Budget Survey (OBS) költségvetési …