2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bán Mór: A Fekete Sereg néhány tagját ma sokan bűnözőnek tartanák

Hirdetés

Bán Mór: A Fekete Sereg néhány tagját ma sokan bűnözőnek tartanák

Ismét felbolygatja az állóvizet Bán Mór író. A Fekete sereg –Kinizsi fiai, valamint a gödöllői kastély és ezzel együtt az ország történetét is feldolgozó könyvsorozataival tetemre hívja a múltat. A mesélhető történelmet. A beszélgetésben szóba kerül az is, hogy

  • mikor láthatjuk a Hunyadiról szól filmsorozatot,
  • Bán Mór miért hagyta ott az újságírást,
  • bűnözők vagy hősök voltak-e a Fekete Sereg katonái,
  • milyen viszonyban volt Sisi Andrássy Gyula gróffal,
  • s hogy egy komornyik, aki száz évet élt, lehet-e a történelem szemtanúja. 

Hunyadi után az élet

Várja már?

Mint minden újabb mérföldkövet: új lendülettel, olyan izgalommal, mint amilyet talán az első könyvek publikálásánál éreztem utoljára.

Lám, az új könyveire gondol, azokról beszél, én viszont a Hunyadi-sorozatból készülő filmre gondolok.

Hirdetés

Vagy úgy… Azt most igyekszem nem várni, de persze naponta ezerszer gondolok rá, hogy bárcsak kész lenne. A filmsorozatot már leforgatták, jelenleg zajlik az utómunka. Amit eddig láttam belőle, az nagyon ígéretes, de már nem tehetek hozzá semmit.

És közben mit tehetett?

A regények szerzőjeként, amiben segítséget kértek, abban igyekeztem helytállni, végtére is a történetet, a hátteret, a korszakot meglehetősen jól ismerem.

Bán Mór

Bán Mór

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Nyilván nem kell kulisszatitkokat elárulni, de arra kíváncsi vagyok, hogy egy írónak ilyenkor mennyire vérzik a szíve? Merthogy kizárt, hogy a filmbe minden, amit a regényekben megírt, beleférjen.

Talán furcsán hangzik, de az én szívem nem vérzik. Én azokat az olvasókat sajnálom egy kicsit, akik nehezményezni fogják, hogy ez sincs a filmben, az a karakter is kimaradt belőle. De hát a tévésorozatba nem fért bele minden. Íróként izgalmas volt nyomon követni az eseményeket, látni, hogyan szedik szét a regényfolyamot, és hogyan rakják újra össze filmes eszközökkel – tíz epizódra szabott terjedelemben. A történet így is egész lesz, kerek, de természetesen a regények sokkal több részletet elevenítenek meg. Nagyszabású, nemzetközi produkció lesz, és remélem, világszerte milliókkal ismerteti meg a mi Hunyadi Jánosunk történetét.

Ez úgyis kiderül, reményeink szerint már az év végén?

Inkább csak a következő év eleje felé, úgy tudom.

Ami azonban biztos, hogy ez a sorozat – előbb a regény, majd a film – alaposan megváltoztatta az életét. A Hunyadi-regényfolyamot ugyanis főként újságírói, szerkesztői, médiavezetői munkái mellett írta. Most meg már csak abból él, és főként úgy, hogy reggel fölkel, és regényt ír. Ez azért jelentős változás.

Bennem mindig megvolt az a fajta óvatos hozzáállás, hogy egyáltalán írónak nevezzem-e magam. Újságíró voltam, élveztem, hogy hobbiból sci-fiket, fantasyket írok, később meg történelmi regényeket. De abban igaza van, hogy a médiát magam mögött hagytam, és ebből a szempontból ez komoly fordulópont – ma már inkább úgy élek, mint egy író, aki reggel fölkel, és regényeket ír. De alapvetően a Hitel kiadó főszerkesztőjeként a könyvkiadás területén dolgozom, erre már régóta vágytam, izgalmas, fontos terület ez, új könyveim is itt jelennek meg.

Emellett a Kecskemétfilm, vagyis a kecskeméti rajzfilmstúdió mindennapjaiban veszek részt. Több mint fél évszázados hagyományokkal bíró alkotóközösség ez, és bennem óriási az ambíció, a vágy arra, hogy ez a hagyomány megmaradjon, új elemekkel bővüljön.

Bán Mór

Bán Mór

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Korábban sokszor beszélgettünk arról, hogy Magyarországon meg lehet-e élni csak az írásból, lehet-e valaki tényleg úgy író, hogy be tudja fizetni a csekkjeit, utazgat, levéltárba jár, és mindig arra jutottunk, hogy ehhez arra van szükség, hogy sok könyve legyen a boltokban, és főként: a regényeit vigyék filmre. Nos, ez Bán Mór esetében teljesült. Mégsem dől hanyatt. Itt van az asztalon például A Fekete sereg – Kinizsi fiai című új kötete. Ez kicsit meg is lepett, mert emlékszem, legutóbb még azon gondolkozott, hogy a Hunyadi után nem rögtön Mátyással, hanem Mátyás fiával, Corvin Jánossal folytatja a családtörténetet.

Ez a terv továbbra is él, nagyon érdekel Corvin János karaktere. A három nemzedékből ugyanis ő a legkevésbé ismert, de aztán megérett bennem az a felismerés, hogy Corvin János életét nehéz úgy elmesélni, hogy nem ismerjük az előzményeket. Ez olyan lenne, mintha beülnénk egy Shakespeare-királydráma harmadik felvonására, és csak pislognánk, hogy most akkor ki kivel van… De a kérdés nem is az, hogy Corvin János érthető-e az apja nélkül, hanem Mátyás érthető-e az apja, Hunyadi János nélkül.

Oké, de akkor mi vitte a fókuszt Kinizsi felé?

Bárcsak csupán Kinizsi lenne! Mert igen, itt van a Fekete Sereg története, de jönnek más történetek is, például most jelenik meg a Kastély-sorozat első kötete, a Kastély ajándékba – Sisi, a magyarok királynéja 1. alcímet viselő regény is.

Akkor a fókuszra vonatkozó kérdés még inkább érvényes…

A Hunyadi-sorozat mellett nekem ez jelenti a felüdülést, a pihenést.

Képletesen szólva íróként elment nyaralni más történetekbe?

Ez jó hasonlat… Az első folytatásos kisregényemet nyolcadikos koromban közölte a megyei napilap. Büszke vagyok arra, hogy később helyt álltam a médiában, a lapszerkesztésben, online, televíziós médiában és a kiadásban is. Az újságírás is egyfajta történetmesélés, az olvasók naponta várják, és ha összeálltak a tények és adatok, akkor egy cikket viszonylag gyorsan meg lehet írni. Ez némileg más tempót jelent a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/24/ban-mor-iro-film-hunyadi-konyv-kinizsi-fiai-fekete-sereg-sisi-a-kastely-sorozat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …