2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A világ kormányainak üzent a bűvös kocka feltalálója, Rubik Ernő

Hirdetés

A világ kormányainak üzent a bűvös kocka feltalálója, Rubik Ernő

Idén ünnepli 50. évfordulóját a Rubik-kocka, és a magyar találmány világszerte immár 500 millió példányban elkelt, a feltalálója, Rubik Ernő pedig multimilliomossá vált – erről írt vasárnap még a Daily Mail is. A brit lap interjút is készített a magyar játéktervezővel.

Rubik Ernő az interjúban mesélt többek között arról, hogy a pénz a családjában sosem volt beszédtéma, ugyanis gyermekkorát az 1950-es évek Magyarországán, a vasfüggöny mögött töltötte, így megtanultak annyiból gazdálkodni, amennyijük volt. „Azt hiszem, ez megmaradt bennem, mert még most sem gondolok a pénzre, kivéve, ha bankba kell mennem” – mesélte a lapnak a feltaláló, aki szerint „ha van mit enni, van mit felvenni, és van időd arra, amit szeretnél csinálni, az elég”.

Azt hitte, senkit nem fog érdekelni a kocka

Azt is elmesélte, hogyan jött a Rubik-kocka gondolata: mérnökként nagyon érdekesnek találta a szerkezet technikai kihívását, és kezdetben egy hónapig tartott, amíg megoldotta a problémát. Ugyanakkor soha nem gondolta volna, hogy találmányával „megüti a főnyereményt”, egyszerűen csak érdekesnek és lenyűgözőnek találta a kockát. Eleinte ráadásul azt hitte, hogy nem is fog elkelni, mert túl nehéz kirakni, de rájött, hogy „semmi sem túl nehéz ahhoz, hogy egy tanár megtanítsa, és a fiatalok megtanulják”.

Hirdetés

Arról is beszélt, hogy a kockát 1978-ban dobták piacra, pedig akkoriban Magyarországon nem volt könnyű olyan céget találni, amelyik legyártja. Majd elkezdték árulni, az első megrendelés 5000 darab volt, 1980-ra pedig egymilliónál […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/04/28/rubik-erno-rubik-kocka-jatek-eladas-500-millio-darab/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ókovács Szilveszter: A dolgozók vesztesége e körforgásban minimális

Mint ismert, 2024. április 25-én a Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1332 dolgozót képviselő …