2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Dollármilliárdokat költenek a Végítéletre, az Egyesült Államok repülő atombunkerére

Hirdetés

Dollármilliárdokat költenek a Végítéletre, az Egyesült Államok repülő atombunkerére

Az Amerikai Egyesült Államok légiereje 13 milliárd dolláros (jelenlegi árfolyamon kb. 4778 milliárd forintos) szerződést adott a Sierra Nevada Corporation (SNC) vállalatnak egy új repülőgép kifejlesztésére – jelentette be az amerikai légierő. Az új gép fejlesztésével az lesz a cél, hogy lecseréljék a jelenleg használt E-4B „Doomsday” – magyarul Végítélet – elnevezésű repülőgépet.

A légierő közleménye szerint az új Survivable Airborne Operations Center (SAOC, magyarul túlélő légi műveleti központ) szerződése várhatóan 2036 júliusáig szól. A programmal leváltják a légierő elöregedő, négy darab E–4B-es gépből álló flottáját, amelyek Nightwatch vagy National Airborne Operations Center néven ismertek,

és amelyek jellemzően a védelmi minisztert szállítják, de mobil nukleáris parancsnoki és irányító előőrsként is működhetnek.

Hirdetés

A Sierra Nevada Corporation győzelme abban a versenyben, amelyből a Boeing repülőgépipari óriásvállalat – meglepetésszerűen – kiesett, a közepes méretű cég történetének egyik legnagyobb vállalkozását jelenti. A vállalattól nemcsak azt várják el, hogy olyan katonai rendszereket építsen be, mint a légi utántöltés és a biztonságos kommunikáció, hanem azt is, hogy a kereskedelmi repülőgépet elektronikus és nukleáris támadás ellen is megvédje – írja a Breaking Defense (az SNC győzelme azért volt meglepetés, mert az E–4B-flottát is megépítő Boeing korábban több nagy projektet is elnyert a légierőnél). 

Az Aviation Week című szaklap korábbi cikke szerint a légierő nyolc-tíz repülőgép beszerzését tervezi a SAOC-programhoz, de használt modelleket kellett volna beszerezniük akkor, ha a Boeing–747-esre esett volna a választás. 

A légierő szóvivője szerint az új gép alapját egy kereskedelmi célú repülő adja majd, amelyet megerősítenek, és a fegyverrendszerét is „módosítják a katonai követelményeknek megfelelően”. A szóvivő hozzátette, hogy a repülőgépet moduláris, nyílt rendszerű megközelítéssel fejlesztik, és a kísérő földi támogató rendszereket is felállítják, „hogy lehetővé tegyék a SAOC-fegyverrendszer működését, fenntartását és jövőbeli módosításait annak teljes életciklusa során”.

Ennek a kritikus nemzetbiztonsági fegyverrendszernek a kifejlesztése biztosítja, hogy a minisztérium nukleáris parancsnoki, irányítási és kommunikációs képessége az elkövetkező évtizedekben működőképes és biztonságos legyen

– mondta az Amerikai Egyesült Államok légierejének szóvivője.

A SAOC-program egyike azoknak a több milliárd dolláros vállalkozásoknak, amelyeket a légierő a nukleáris portfóliójának modernizálása érdekében folytat, az új nukleáris ballisztikus rakétától kezdve a nagy hatótávolságú lopakodó bombázóig. A kongresszus által a 2024-es költségvetésre elfogadott előirányzatok értelmében a légierőnek 744 millió dollár áll rendelkezésére, amelyet idén a SAOC-programba fektethet be. A légierő a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozó kérelmében nagyjából 1,7 milliárd dollárt kért a projektre. 

A <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/28/amerikai-egyesult-allamok-usa-legiero-sierra-nevada-doomsday-repulogep-iranyito-nuklearis-kozpont/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hatalomátvételüket követően a tálibok ismét betiltották a máktermesztést az addig a világpiac fő exportőrének számító …