2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A hónap magyar asztrofotója: A nagy napfolt

Hirdetés

A hónap magyar asztrofotója: A nagy napfolt

Májusban kuriózumnak számító, nagy felbontású, a május eleji sarkifény-jelenséget előidéző napfoltcsoportról készült képet választott a hónap fotójának a Magyar Asztrofotósok Egyesülete

Aktív Nap

A jelenlegi napciklus maximuma környékén járunk, ilyenkor a naptevékenység felerősödik, azaz a Nap mágneses tevékenységéhez kötődő jelenségek intenzitása növekszik. Előfordulhatnak például erős flerek, melyek jellemzően nagy kiterjedésű, komplex napfoltcsoportokhoz kapcsolódnak.

A nagy napfolt

Május első hetében a napciklus, azaz az elmúlt 10 év eddigi legnagyobb napfoltja alakult ki, ami várhatóan az egyik legnagyobb is lesz az egész ciklusban. Egy ilyen csoport kiterjedése óriási, foltok sokaságából épül fel, és a napfotósok, sőt ilyenkor a teljes amatőrcsillagász-közösség a csodájára jár. Kiterjedése akkora, hogy szabad szemel, napszűrővel is könnyedén látható, távcső nélkül.

Hirdetés

Különleges felvétel

Francsics László saját, egyedi tervezésű, új távcsőosztályt képviselő napmegfigyelő műszerével tudott nemzetközi amatőrcsillagász-viszonylatban különleges minőségű és élességű felvételt készíteni a nagy AR3664-es foltról, annak kezdeti, de már látványos stádiumában.

<img id="kep_szerkfoto_image_56696561" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/08/a-honap-magyar-asztrofotoja-nagyfelbontasu-kep-napfoltcsoport/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Udvaros Dorottya visszatér a Katona József Színház színpadára

Udvaros Dorottya harminc év után vendégművészként visszatér a Katona József Színház színpadára – írja a …