2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Végzetes lépésre készül a Wagner-vezér, ezt Putyin sem teszi ki az ablakba

Hirdetés

Végzetes lépésre készül a Wagner-vezér, ezt Putyin sem teszi ki az ablakba

„A Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk átadni a Bahmut településen kialakított állásokat az orosz védelmi minisztérium egységeinek. A Wagner-egységeket kivonom Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen pusztulásra vannak ítélve” – jelentette ki Prigozsin pénteken, írja a Telegraph.

A Wagner vezetője csütörtök este egy videóban azt mondta, hogy a csoport a szükséges lőszer csupán 30 százalékával rendelkezik, és közvetlenül Szergej Sojgu védelmi miniszterhez és az orosz fegyveres erők vezérkari főnökéhez fordult segítségért.

Az orosz csapatok 2022 júniusa, vagyis tizenegy hónapja próbálja bevenni a várost, és ez csak az arcvonal egy része. A település elleni küzdelem novembertől vált különösen hevessé, miután az oroszok kivonták erőiket Herszonból, részint ide átcsoportosítva. Az első vonalban hosszú időn keresztül a Wagner csoport kényszertoborzott zsoldosai kapták a főszerepet, emlékeztetett Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az oroszok Bahmutnál alkalmazott módszere már az első és második világháborúban is bevett volt, vagyis hogy záró osztagok vannak a rohamozó csapatok mögött, és aki visszafordul, azt agyonlövik – jegyezte meg.

Hirdetés

Súlyos kritikában részesült Moszkva

Prigozsin ennyivel nem érte be, szerinte az, hogy Oroszország a Kreml elleni vélt dróncsapás után ismételten atomfegyverek bevetésére utalt, Moszkvát „bohócnak állítja be”.

„Szóba sem jöhet, hogy nukleáris fegyverekkel válaszoljunk egy dróntámadásra” – jelentette ki.

Oroszországnak prioritásként kell kezelnie, hogy „vezető hatalommá” váljon a pilóta nélküli vadászrepülők fejlesztésben, és „pontosan ugyanilyen drónokkal válaszoljon” egy ilyen jellegű akcióra – hangsúlyozta Prigozsin.

Ádáz csaták dúlnak Bahmutért

A legádázabb csatákat – az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint – Bahmutért és Marjinkáért vívják az ukrajnai fronton. Bahmutot már az év eleje óta védik az ukránok, ennek köszönhetően pedig még mindig nem sikerült teljesen bevenniük a várost az orosz csapatoknak.

Március eleje óta azonban nagyon sokat változott a térkép, két hónap alatt ugyanis az orosz csapatok szinte az egész várost elfoglalták. Ha a március eleji állást nézzük, akkor még csak a külvárosokban zajlottak a csaták.

Térkép a bahmuti csata állásáról, 2023. március eleje

Térkép a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/05/haboru-ukrajna-oroszorszag-bahmut-wagner-jevgenyij-prigozsin-vlagyimir-putyin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bakondi György: Fontos, hogy Erdogan maradt Törökország elnöke

Bakondi György azt mondta: a török elnök tevékenysége, a politikai stabilizáció, az Európába irányuló energetikai …