2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hirdetés

Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hatalomátvételüket követően a tálibok ismét betiltották a máktermesztést az addig a világpiac fő exportőrének számító Afganisztánban. Mivel az ország mákültetvényeinek jelentős részét elpusztították, a két éve bevezetett tiltás az ópiumtermelés 95 százalékos visszaeséséhez vezetett, piaci rést teremtve a globális ellátásban.

Ezzel párhuzamosan a járványhelyzet és a 2021-es katonai puccs okozta politikai, társadalmi és gazdasági zűrzavar sok mianmarit arra kényszerített – főleg az ország hegyvidéki területein –, hogy egzisztenciájuk fenntartása érdekében átálljanak a máktermesztésre. A tevékenységre szánt terület nagysága és a termés volumene a harmadik egymást követő éve növekszik, aminek következtében Mianmar Kelet- és Délkelet-Ázsia fő beszállítójából a világ legnagyobb ópiumbeszállítójává lépett elő.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának délkelet-ázsiai felmérése szerint az ópiumtermesztésre szánt mianmari földterület elérheti a 47 ezer hektárt, a becsült átlagos ópiumtermés pedig a 22,9 kilogramm/hektárt, a virág átlagára pedig a 355 dollár/kg-ot. A herointermelés és -kereskedelem az ópiumgazdaság legjövedelmezőbb aspektusa. Becslések szerint 2023-ban 154 tonna heroint exportáltak Mianmarból, akár 2,2 milliárd dollár értékben. A termelés közben egyre hatékonyabbá is válik a sűrűn szervezett parcellák, az öntözőrendszerek és a műtrágyák használata következtében.

Hirdetés

A terméshozamot növelő eszközöket a termesztők számára a bevételeik növelésében érdekelt fegyveres lázadók, drogkereskedők, emberkereskedők és egyéb szervezett bűnözői csoportok biztosítják, akik viszonylag stabil piacot is nyújtanak a termés eladásához. A droggazdaság felszámolásában pedig maga a katonai junta sem érdekelt, sőt. Míg az afgán parasztokat a saría törvények alapján ítélhetik el, ha nem semmisítik meg a máktermést, addig a mianmari gazdákat az állami vagy a helyi fegyveres csoportok kényszeríthetik is a máktermesztés folytatására.

Bár a termesztés afganisztáni betiltása nem garantálhatja annak teljes és végleges leállítását, Mianmar gyors helyiértékváltozása az ellátási láncban közvetlenül és közvetve is hatással van a regionális és globális kábítószer-kereskedelemre. A mianmari ópiumtermesztés jövedelmező haszna táplálja a Mekong-régió bővülő kábítószer-gazdaságát, illetve a kapcsolódó kiterjedt pénzmosási és árnyékgazdasági tevékenységeket, zsugorítva az érintett államok formális gazdaságait, erősítve a korrupciót, gyengítve a kormányzati […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/24/mianmar-afganisztan-opium-termesztes-kabitoszer-heroin-csempeszet-azsia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …