2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Svédország nem vevő az EP javaslatára, nem nyitnak vitát a magyar uniós elnökség elhalasztásáról

Svédország nem vevő az EP javaslatára, nem nyitnak vitát a magyar uniós elnökség elhalasztásáról

Jessika Roswall svéd Európa-ügyi miniszter az általános ügyek tanácsának keddi ülését követően újságírók kérdésére válaszolva lényegében elvetette, hogy a június 30-ig a tanácsi elnökséget betöltő Stockholm vitát nyisson a kérdésről, amelyet az Európai Parlament egy csütörtökön elfogadandó határozatban előreláthatóan követelni fog – írja a Szabad Európa.

Roswall közölte, hogy a keddi tanácsülésen – amelyen a 7. cikk szerinti eljárás keretében meghallgatták Magyarországot és Lengyelországot – a magyar uniós elnökség esetleges elhalasztásának ügye nem volt napirenden, és még informálisan sem került szóba.

Az EU rotáló soros elnöksége az EU-szerződéssel összhangban történik, ennek megfelelően elvárás minden országgal szemben, hogy tiszteletben tartsa az értékeket, az egész tanácsot képviselje és semleges döntőbíró legyen

– mondta a svéd miniszter.

A lap úgy tudja, hogy a magyar és lengyel meghallgatás két-két órát vett igénybe, és tizenhárom tagállam minisztere kérdezte Varga Judit igazságügyi minisztert, aki Bóka János államtitkárral együtt válaszolt a feltett kérdésekre. A legtöbb kérdés a koronavírus-járvány idején bevezetett veszélyhelyzet indokolatlanul hosszú és széles körű alkalmazását firtatta, de a kormányok képviselői a médiapluralizmussal, a tanárokkal és az LMBTQ-közösség tagjaival kapcsolatos kormányintézkedésekre is kitértek.

Vera Jourová, az Európai Bizottság illetékes alelnöke az ülést követően meglehetősen problematikusnak írta le a magyarországi helyzetet. Mint mondta, nem történtek lépések az EBESZ által a választások után tett ajánlások teljesítésére, és a magyar ombudsman függetlensége továbbra is aggodalomra ad okot.

Jourová a problémák között említette az állami hirdetések áttekinthetetlenségét és a közmédia függetlenségét. Hozzátette, hogy a szexuális kisebbségek jogegyenlősége bírósági eljárás tárgyát képezi, de az adatvédelem és a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/31/svedorszag-europai-unio-soros-elnokseg-europai-parlament/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Brutálisan meggyilkolták egy technológiai cég fiatal vezérigazgatónőjét

Vérbe fagyva találták rá hétfőn egy baltimore-i lakásban a 27 éves Pava LaPere holttestére. Az …