2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Palesztinpárti tüntetők foglalták el a Columbia Egyetem egyik épületét

Hirdetés

Palesztinpárti tüntetők foglalták el a Columbia Egyetem egyik épületét

A palesztinpárti tüntetők, – akik saját magukat „a Columbia közösségének autonóm csoportjának” nevezik – éjszaka betörték az egyetem vezetőségének épülete, a Hamilton Hall bejáratát. Az ablakokból nagyméretű, „Intifáda”, azaz Izrael elleni palesztin felkelés, feliratú transzparenst függesztettek ki és palesztin zászlót tűztek ki.

A cselekedetet eszkalációnak nevezve azt közölték, hogy addig nem hajlandók távozni, amíg az egyetem vezetése nem teljesíti követelésüket, ami az Izraellel való kapcsolatok megszakítása, a pénzügyi átláthatóság, valamint a tiltakozók számára büntetlenség.

Az épületfoglalás azt követően történt, hogy hétfőn a tüntetők nem teljesítették az egyetem vezetésének felszólítását, ami a tábor felszámolására vonatkozott. Ezt követően az intézmény elkezdte értesíteni a diáktüntetőket hallgatói jogviszonyuk felfüggesztéséről, ugyanakkor hétfő éjszaka arról is tájékoztatta őket, hogy amennyiben vállalják az egyetem szabályzatának betartását, befejezhetik a félévet.

Hirdetés

A történtek nyomán az egyetemi biztonsági személyzet szigorú beléptetési szabályokat léptetett életbe a Columbia Egyetem területének bejáratánál, ahova csak az ott lakó diákokat, és alkalmazottakat engedik be.

NEW: Pro-Palestine protesters have seized Hamilton Hall at Columbia University and barricaded themselves inside.

The move came just hours after the school began suspending students over the protests.

The protesters draped a banner after taking over the building that read… pic.twitter.com/6kG4wq1K3v

— Collin Rugg (@CollinRugg) April 30, 2024

A Columbia magánintézmény, ahol New York város rendőrsége csak az egyetem vezetésének kérésére avatkozhat be, ami hétfő kora délelőttig nem történt meg.

Terebélyesedik a káosz

A szintén keleti parton működő Yale Egyetemen kedden helyi idő szerint kora reggel a rendőrség körbekerítette a tüntetők sátortáborát, felszólította őket a távozásra, és közölte, hogy, aki nem teljesíti az utasítást, letartóztatásnak néz elébe.

Az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i területén is voltak letartóztatások kedden reggel. Az intézmény vezetése kora reggeli határidőt szabott a tiltott gyülekezés felszámolására, majd miután ez nem történt meg a hatóság közbelépett. Az egyetem rektora a tüntető diákok számára kizárást helyezett kilátásba, valamint közölte, hogy aki megszegi a szabályokat, az nem szerezhet diplomát az intézményben. A rendőrség szerint a letartóztatott tüntetők közül többen nem egyetemi hallgatók voltak.

A texasi Austinban a rendőrség könnygázt is használt a tiltakozók megállítására hétfőn, akik a Texasi Egyetem főépülete felé tartottak. Azt megelőzően a hatóság többeket őrizetbe vett, és […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/30/palesztina-diak-tuntetes-egyesult-allamok-new-york-columbia-egyetem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Manchester United társtulajdonosa szerint a britek készen állnak a kormányváltásra

Sir Jim Ratcliffe a Sky Newsnak nyilatkozva kijelentette, hogy Nagy-Britannia készen áll a kormányváltásra. Biztos …