2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Moszkvai támadás: az orosz állami média Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatja

Hirdetés

Moszkvai támadás: az orosz állami média Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatja

Az orosz állami média Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatja az oroszországi Crocus City Hall elleni terrortámadásért – írja a BBC. A szkeptikusabb kommentátorok szerint azonban az állambiztonság fókuszában az ukrajnai háború állt, és nem jutott elegendő figyelem a támadás megakadályozására.

A BBC szerint az orosz állami média „legmegdöbbentőbb dezinformációs kísérlete” talán az volt, amikor az NTV orosz televíziós csatorna – Oroszország harmadik legnépszerűbb csatornája – „látszólag mesterséges intelligencia által generált hanggal készült” videót sugárzott Ukrajna vezető biztonsági tisztviselőjéről, Olekszij Danilovról, néhány órával a támadás után.

A videó állítólag azt mutatta, hogy Danilov azt mondja: „Jó móka ma Moszkvában… Szeretném hinni, hogy gyakrabban szervezünk nekik ilyen szórakozást.”

A BBC megállapította, hogy a videoklip két különböző, az elmúlt héten közzétett interjú összetétele, és hogy a videóban hallható hangot valószínűleg AI technológiával generálták.

Hirdetés

Orosz televíziós műsorvezetők és Kreml-barát bloggerek megkérdőjelezték, hogy az Iszlám Állam (IS) állt-e a moszkvai támadás mögött, és ezt az események „nyugati változatának” nevezték.

„Az ISIS a közelben sem volt”

„Már most is vannak kísérletek arra, hogy mindenki rossz nyomot kövessen” – mondta Dmitrij Kiszeljov kommentátor a Rosszija 1 csatornán, március 24-i főműsoridős hírértékelő műsorában. 

Az IS-nek [Iszlám Állam – a szerk.] különböző jellemzői vannak. Az Iszlám Állam nevében elkövetett terrorcselekményeket öngyilkos merénylők követik el, akik utána nem próbálnak meg elmenekülni

– tette hozzá, azt állítva, hogy „vitathatatlan tény, hogy a terroristák Ukrajnában keresték a megváltást, ahová a bűncselekmény elkövetése után indultak”.

Ezek a megjegyzések annak ellenére hangzottak el, hogy az Iszlám Állam (IS) vállalta a felelősséget a támadásért. A csoport a támadók szemszögéből is közzétett felvételeket, videókat, amelyeket a BBC ellenőrizni tudott.

Nem világos, hogy a radikális iszlamisták vértelen csoportja miért döntött úgy, hogy végrehajtja ezt a támadást. Az amerikai szakértők magyarázatai erőltetettnek tűnnek, mintha a megoldást egy kész válaszra szabnák

– állította az állami ellenőrzés alatt álló Channel One.

Margarita Simonyan, az RT (Russia Today) állami műsorszolgáltató főszerkesztője szintén hasonló kijelentéseket tett. „Nem voltak »sahid övek« [robbanóövek]” a merénylőkön. Szerinte egyértelmű volt, hogy „egyikük sem fog meghalni. Egyikük sem volt vallási fanatikus. Az ISIS a közelben sem volt” – írta a Telegramon.

Ukrajnát és a Nyugatot okolják

Számos kísérlet történt arra is, hogy Ukrajnát és a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/25/oroszorszag-terrortamadas-crocus-city-hall-iszlam-allam-ukrajna-nyugat-media/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …