2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Drágálljuk, mégis egyre többen fordulunk magánorvoshoz

Hirdetés

Drágálljuk, mégis egyre többen fordulunk magánorvoshoz

A KSH adatai szerint az átlagos éves infláció 2023-ban 17,6 százalék volt, a magánegészségügy árai szakértők szerint 20-30 százalékkal emelkedtek főleg a járóbeteg ellátás területén, mivel műtétekben már elérték azt a plafont, amit a magyarok még ki tudnak fizetni. Ma már nem igazán lehet 30 ezer forint alatti vizsgálattal kalkulálni, főleg a legkeresettebb nőgyógyászati, bőrgyógyászati, szemészeti ellátások területén. Az operációk sorában a térd- és csípőprotézis-műtétek számítanak a legdrágábbnak 2-4 millió forint között változó árakkal. 

A magánszolgáltatók forgalmában mindebből adódóan elősorban a zsebből fizetőknél érezhető a visszaesés, a hozzáférhetőség azonban még mindig ebbe az iránba orientálja a betegeket. Ezzel indokolható, hogy az öngondoskodást választók száma a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is nőtt országos átlagban 33 százalékkal, a Prémium Egészségpénztárnál pedig majd megduplázódott a taglétszám, amit egyrészt az elmúlt évek drasztikus áremelkedése okán kialakult költségtudatossággal magyaráznak. 

A bizonytalan gazdasági helyzetre jellemző, hogy az emberek biztonságukat az öngondoskodással próbálják megteremteni, az elmúlt évben kétszer annyian csatlakoztak hozzánk, már országszerte közel 330 ezer tagunk van

Hirdetés

mondta az Indexnek Váradi Péter a Prémium Egészségpénztár vezető stratégiai tanácsadója. Alapvetően jobb anyagi körülmények között élő középosztálybeli családok jellemzték tavalyig ügyfélkörüket, a többség évente átlagosan 230-240 ezer forintot, néhány tízezer ember 500 ezer forintot fizetett be az egészségpénztári számlájára. Tagjaik között végzett legutóbbi felmérésükből kiderült, hogy az átlagos várakozási idő egy vizsgálatra 16 nap az állami intézményekben, de a magánorvoshoz 3 nap után bejutunk. 

A Medicina 2000 Szakellátási Szövetség összesítése szerint 2019-ről 2023-ra átlagosan egy héttel, de egyes szakrendeléseknél három héttel is nyúltak a sorok. Most akár több hónapba is telhet egyes állami intézményekben mire valakit fogad kardiológus, endokrinológus, diabetológus, vagy bejut gasztroenterológiai vagy ultrahangvizsgálatra.

Az öngondoskodók a magánellátás előnyét főként a gyorsaságban és a minőségben látják. Az aktív dolgozó magyarok számára leginkább az előre nem látható élethelyzetek és a saját lakáscél, valamint az egészség a legfontosabb, ha a megtakarítási célok kerülnek szóba – többek közt ez is kiderül az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás adataiból.

Az életkortól függően változik a prioritási sorrend: a 30 alattiak leginkább nyaralásra gyűjtenek, a nyugdíjcélú takarékoskodás csak az 50 felettieknél kerül előtérbe, az 50 alattiak pedig a gyermekek taníttatására is félretesznek.

Már az egészégügyi kiadásokra való felkészülés nemtől, korosztálytól, életkortól, végzettségtől és lakhelytől függetlenül a három legfontosabb megtakarítási cél között szerepel. Minél idősebb valaki, annál lényegesebbé válik ez a téma: az 50-65 évesek között már a második legnagyobb célnak számít, a válaszadók közel kétharmada sorolta az első három hely valamelyikére.

Szeretnének, de nem tudnak félretenni

Az, hogy a megkérdezettek kiemelten fontos megtakarítási célként tekintenek az egészségügyi kiadások fedezésére, nem jelenti azt, hogy a többség valójában spórol is erre. Az aktív dolgozók csupán mintegy fele szokott bármilyen módon félretenni, mégpedig a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/03/25/maganegeszsegugy-aremelkedes-betegforgalom-varolistak-egeszsegpenztar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB nyilvántartásba vette az önkormányzati választásra az Együtt …