2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Módszeresen szorította ki ellenfeleit, hamarosan miniszterelnök lehet

Hirdetés

Módszeresen szorította ki ellenfeleit, hamarosan miniszterelnök lehet

„Ha meg akarják érteni Starmer politikáját, nézzék meg az életét, mielőtt politikus lett” – mondta egy őt jól ismerő forrás a Politicónak.

Starmer Londonban született, és a délkelet-angliai, konzervatív túlsúlyú Surrey-ben tanult egy állami iskolában. A Westminsterben az egyszerű gyerekkoráról szóló kijelentések már régóta tréfa tárgyát képezik. Mindezek mögött azonban mélyebb trauma rejlik. Starmer rideg, távolságtartó apja, Rodney teljes munkaidőben ápolta édesanyját, akinél a ritka autoimmun betegséget, a Still-kórt diagnosztizálták, amikor Keir 11 éves volt.

Mindez könnyen magyarázza, hogy Starmer korai jogi pályafutása már a baloldali aktivizmus határát súrolta. 

Hirdetés

Az elesettek ügyvédje

Akkor vált ismertté, amikor két ökoaktivistát képviselt, akik a McDonald’sszal szálltak szembe az 1990-es évek elején. Később vitatott emberi jogi ügyekre specializálódott, és mindig az esélytelenebbekért küzdött. Tory ellenfelei azóta ezek miatt az ügyek miatt azzal vádolták, hogy a terroristák oldalán harcolt. Ahogy Ken McDonald, a brit államügyészség (DPP) korábbi elnöke fogalmazott,

azért lett ügyvéd, hogy a bérlőket képviselje, nem pedig a háziurakat.

Azonban 2008-ban Starmer követte McDonaldot a DPP élén, és az emberi jogok keresztes lovagjából a hatalom képviselője lett. Sokan hasonló változást érzékelnek az általa képviselt politikában azóta, hogy 2020 áprilisában átvette a Munkáspárt vezetését.

Manipulációk és pálfordulások

Miután 2015-ben bekerült a parlamentbe, Starmer Jeremy Corbyn Munkáspárti vezető alatt árnyék-brexitminiszter lett. Starmer mindig óvatos volt, hogy ne támadja továbbra is népszerű főnökét, de arra is vigyázott, hogy Corbyn feje fölött a pártjában uralkodó Európa-párti érzelmekre apelláljon, és egy második népszavazást szorgalmazott, amely visszafordíthatja az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépésről szóló döntését.

Még 2019 decemberében, miután Corbyn lemondott, a Munkáspárt csaknem egy évszázad óta legsúlyosabb választási vereségét követően, Starmer azt mondta, hogy pártjának nem szabad túl közel kerülnie a politikai középvonalhoz. Baloldali kritikusai szerint azonban ő maga azonnal ezt tette, miután átvette a vezetést. A párt baloldala azóta tovább marginalizálódott a központosított jelöltválasztás miatt, amelyet a Starmer irányítása alatt álló központi pártgépezet kíméletlenül kézben tart. 

Nem törzsies munkáspárti

Útja a csúcsra nem volt véletlen. Két évvel a vezetői posztért való indulás előtt Starmer minden hétfőn titkos előkészítő megbeszéléseket tartott megbízható barátaival és segítőivel.

Ösztönösen munkáspárti politikus, de nem törzsiesen az

– mondta fent idézett ismerőse. Starmer nem rendelkezik saját képviselői klikkel, és sokatmondó módon köztisztviselőket helyezett politikai kulcspozíciókba.

Starmer nyilvános stílusa köztudottan módszeres – gyakran a szárazságig. Saját teljesítményének mikroelemzésével igyekszik fejlődni. Kampánycsapatának az volt az egyik munkamódszere, hogy a miniszterelnöki […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/keir-starmer-egyesult-kiralysag-nagy-britannia-valasztasok-munkaspart/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …