2023. június 8., csütörtökMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.08. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mindenkit kicseleznek és kibékülnek a pária államok

Hirdetés

Mindenkit kicseleznek és kibékülnek a pária államok

Ennek legújabb eseménye talán nem tűnik túl izgalmasnak első látásra, de ha a mögöttes viszonyokat is felfedjük, akkor annál érdekesebb. Kétnapos látogatásra Damaszkuszba érkezett az iráni államfő. A két szomszédos ország 13 éve nem beszél egymással, és most hirtelen a legmagasabb szinten egyeztetnek. Ebrahim Raiszi elfogadta Basár el-Asszad elnök meghívását és a hivatalos közlemény szerint a látogatás ideje alatt tíz , zömében a gazdasági együttműködést támogató megállapodást írnak alá, amelyekkel enyhíthetnek a mindkét országgal szemben érvényben lévő amerikai szankciókon – számolt be a farszi nyelvű iráni hírportál, a Shargh News.

Irán azért van büntetés alatt, mert bár korábban – 2015-ben – megkötötte az atomalkut, azonban később Donald Trump felmondta azt, amit Teherán úgy értelmezett, hogy bátran folytathatja addig leállított atomprogramját. Cserébe a Biden-adminisztráció szankciókkal sújtotta. Szíria pedig a több mint 10 éve tartó polgárháború és a saját lakossága elleni kegyetlenkedések miatt vált pária állammá a nemzetközi színtéren. Az iráni iszlám forradalomról és a teokratikus berendezkedésű iszlám köztársaságról itt írtunk bővebben.

Szíria visszatérése az arab közösségbe már csak idő kérdése. A hónapban tartják az Arab Liga soronkövekező tanácskozását, amelynek egyik fő témája lesz, hogy visszavegyék-e Szíriát, vagy sem. A tagállamok többsége hajlik erre, amint a hét eleji ammani külügyi előkészítő tanácskozáson ez világossá vált. Szíria tagságát 2011-ben függesztették fel, amiért a damaszkuszi vezetés aránytalan katonai erővel lépett fel a később polgárháborúvá fajuló tüntetési hullámmal szemben. Különösen Omán és az Egyesült Arab Emírségek támogatja Szíria tagságának helyreállítását.

Hirdetés

Ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy mindkét országban az iszlám kisebbségi ágához tartozók, vagyis a síiták vannak vezető pozíciókban. Iránban ez egyértelmű, hiszen a lakosság szinte teljes egészében ide sorolható. Szíriát azonban mintegy 80 százalékban a többségi szunnitákhoz tartozók lakják, azonban már évtizedek óta a síiták egyik ágaként számontartott alaviták irányítanak, akik ügyesen helyezkedve szereztek kormányzati és más vezető pozíciókat. Az Asszad dinasztia is alavita egyébként, ők Szíria lakosságának mintegy tíz százalékát teszik ki.

2023 a fordulat éve a Közel-Keleten

Az év elején sikerült a kínai külpolitikának tető alá […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/05/iran-sziria-ibrahim-raiszi-basir-el-asszad-diplomaciai-kapcsolatok-bekules-kozel-kelet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váratlan fordulat: most dőlhet el a háború

A Kreml közleményéből kiderült, hogy az energetikai, kereskedelmi és turisztikai együttműködés volt a fő beszédtéma …