2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Így csinálnának a budai zöldterületből lakóövezetet

Hirdetés

Így csinálnának a budai zöldterületből lakóövezetet

Szükséges-e zöldterületből lakóövezetté átminősíteni önkormányzati tulajdonú területeket a XII. kerület hegyvidéki részein? Erre a kérdésre kézenfekvőnek tűnik a “nem” válasz, a Momentum és az Élhető Hegyvidékért Egyesület pedig meg is találta a benne rejlő politikai lehetőséget. A hegyvidéki önkormányzat ugyanis hat, többnyire saját önkormányzati tulajdonát érintő területet szeretne az erre jogosult Fővárosi Önkormányzattal átsoroltatni zöldterületből lakóövezetre, illetve fordítva: lakóövezetből zöldterületre. 

A kerület indoklása szerint erre két ok miatt van szükség. Egyrészt a fővárosi településszerkezeti tervében és rendezési szabályzatában feltüntetett besorolási adatok elavultak, azokat hozzá kellene igazítani a valósághoz. 

Hirdetés

A másik indok az, hogy vannak olyan erdei, közpark besorolású területek, amelyek adottságuknál fogva nem tudják pihenő, rekreációs funkciójukat betölteni.

Széchenyihegy, Zugliget

A fogaskerekű fenti végállomásánál található a Rege park Ordas út felőli részénél lévő telek, ami a Hegyhát út, Ordas út és egy építési telek közé ékelődött be. Ez jelenleg tölgyekkel és juharfákkal benőtt ősfás terület, a Kiserdő szerves része, jó adottságú kvázi közpark. A kerület azonban ezt építési területté minősíttetné át, Novák István, kerületi momentumos politikus szerint érdemi indok nélkül.

Visi Piroska (az Erdővédő petíció aktivistája, aki 2022-ben az Új Világ Néppárt színeiben indult az ellenzéki előválasztáson a kerületben) e terület átsorolása esetén 

arra hívja fel a figyelmet, hogy itt is bekövetkezhet az, ami a Béla király úti köztársasági elnöki rezidencia megépítésének esetében.

Az ottani területre tervezett nagyszabású ingatlanfejlesztés nem fért bele a kerület egyébként sem túl szigorú építési szabályzatának keretei közé, ezért az ingatlant egy kormányrendelet-módosítással bevonták a Normafa Park törvény hatálya alá, amely – mint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű célterület – mentesült a Natura 2000-es védettségű területek, illetve a kerületi építési szabályozása alól. (A kormányzati kiemelés számos építési előírás alól mentesít, de az átminősítést nem teszi lehetővé.)

 A Rege parkban lévő 2260 négyzetméteres telek besorolásának megváltoztatásával megnyílhat ez az ingatlanfejlesztési út. Az önkormányzat kérdésünkre azt válaszolta, hogy a telek hasznosítására vonatkozóan nem született döntés, a mellette levő telekkel történő összevonását pedig a jogszabályok nem teszik lehetővé. Az ingatlan jövőjét érintő eladásról sem döntöttek. A kerület vezetése szerint nem képzelhető el, hogy erre a területre kiterjesztenék a Normafa Park területi hatályát.

A másik a Melinda út-Rácz Aladár út domboldali környezetét érintené. Ez egy olyan – jelenleg – erős, fás közpark, amit egy keskeny, körülbelül 1300 négyzetméter […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/05/onkormanyzat-zoldterulet-atsorolas-epitesi-terulet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alapjogokért Központ: Az igazság az, hogy a béke jobb, mint a háború

A főigazgató az Alapjogokért Központ és a Kereszténydemokrata Intézet közös eseményén emlékeztetett Jean-Claude Juncker mondatára, …