2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Miközben a gázai palesztinok nélkülöznek, a Hamász gazdag készleteket rejteget

Hirdetés

Miközben a gázai palesztinok nélkülöznek, a Hamász gazdag készleteket rejteget

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász régóta készült a háborúra – állítja az izraeli hírszerzés arra alapozva, hogy éveken át épült az a több tíz kilométeres, a gázai metrónak nevezett alagúthálózat, amely nem csak közlekedésre, hanem raktározásra is kiválóan alkalmas. Az izraeli értesüléseket arab és nyugati tisztviselők egyaránt megalapozottnak tartják.

A Hamász elképesztő mennyiségű üzemanyaggal rendelkezik a járművek tankolásához és a rakéták feltöltéséhez, emellett sok élelmiszert, vizet és gyógyszert is tárolnak.

A becslések szerint a 35-40 ezer fegyveresre becsült Hamász készleteivel három-négy hónapig harcolhat utánpótlás nélkül – állítja egy magas rangú libanoni bennfentes. A terrorszervezet által szabadon engedett négy amerikai–izraeli túsz közül az egyik elmondta, hogy a foglyokat gyógyszerekkel, samponnal, sőt női higiéniai termékekkel is folyamatosan ellátták, miközben Izrael egyiptomi segítséggel hermetikusan elzárta a Gázai övezetet a külvilág elől.

Hirdetés

A Hamász ellátására rálátó arab és nyugati tisztviselők szerint a készleteket jellemzően a föld alatt tartják, a pontos mennyiségekről azonban nehéz részleteket találni.

A Gázai övezet zárlatával több mint kétmillió palesztin esett csapdába, akik az utolsó tartalékaikat élik fel. A Hamász harci képességeit azonban ez egy csöppet sem befolyásolja. A blokád kezdete óta újra több száz rakétát zúdított Izraelre, és egyelőre sikerrel hátráltatja a teljes offenzívát.

Mivel a gázaiak humanitárius katasztrófával szembesülnek, a Hamász készletei kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen felelősséggel tartozik az alárendelt civil lakosság felé – ha egyáltalán felmerül náluk a felelősség kérdése.

Palesztinok várakoznak egy pékség előtt, hogy kielégítsék napi élelmiszerszükségleteiket Gázában 2023. október 29-én

Palesztinok várakoznak egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/11/01/terror-izraelben-gaza-gazai-ovezet-hamasz-inseg-uzemanyag-elelmiszer-gyogyszer-fegyver-loszer/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …