2024. február 25., vasárnapMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Tíz éve még nem beszéltünk arról, amin Milák Kristóf keresztülmegy

Hirdetés

Tíz éve még nem beszéltünk arról, amin Milák Kristóf keresztülmegy

Sikeresek, népszerűek, gazdagok – nagyjából ezek jutnak rögtön az ember eszébe, hogyha egy élsportolóra gondol. Legyen az úszó, teniszező, vagy akár egy híres labdarúgó. A sztársportolók élete kívülről tökéletesnek tűnhet, tehetségüknek és kemény munkájuknak köszönhetően számtalan trófeát, olimpiai érmet vagy egyéni elismerést zsebelnek be, a sportkedvelő közvélemény csodálattal és rajongással veszi őket körül, nem mellesleg pedig emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségű pénzt keresnek.

Ennek ismeretében elég nehezen elképzelhető, hogy bármi problémájuk lenne a hétköznapokban. Miért lenne, hiszen mindenük megvan. Vagy legalább is kívülről ez a látszhat állhat fent, miközben az élsportolók ugyanolyan emberek, mint bárki más. Ráadásul ugyanúgy küzdhetnek mentális problémákkal, sőt. Ők küzdenek csak igazán…

Nem magyar sajátosság

Mint ismert, hazánk úszófenoménja, az olimpiai, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok Milák Kristóf élete kritikus időszakát éli a kiégés veszélye, valamint mentális problémák miatt, az sem kizárt pillanatnyilag, hogy soha többet nem látjuk viszont a medencében.

A 23 éves úszó esete nem egyedi, csak a magyar társadalom ilyen közelről még nem találkozott ezzel a problémával.

Hirdetés

A nemzetközi sportvilágban ugyanakkor már számos klasszis küzdött mentális problémákkal. Elég csak az amerikaiak úszólegendáját, Michael Phelpset említeni, vagy a japánok korábbi világelső teniszezőjét, Oszaka Naomit

A két sztársportoló a közelmúltban orvosszakértők társaságában vett részt egy nyilvános beszélgetésen, amelyen saját példájukon keresztül mesélték el azt, hogyan küzdöttek mentális problémákkal, és ami talán a legfontosabb, hogyan jutottak el oda, hogy segítséget merjenek kérni. Mert segítség nélkül elképzelhető, hogy Michael Phelps talán már életben sem lenne. 

A US Open – amely rangos sportesemény idei felvonásán a téma kibeszélésre került – egyébként több társadalmi témában irányadó, példát statuál, így volt ez idén is, mikor a férfi és női teniszezők közötti egyenlő pénzdíjazás 50. évfordulóját ünnepelték. De van egy, még ennél is sokkal fontosabb téma, az élsportolók mentális egészsége, amely hosszú évekig nem kapott elég figyelmet a társadalomban, sőt, mondhatni senki sem beszélt róla.

Ezért hívott össze a tenisztorna szervezőbizottsága egy beszélgetést Michael Phelps és Oszaka Naomi részvételével, akik elmesélték saját történetüket, és mint elmondták, nem várják ettől, hogy megváltsák a világot, de annyit mindenképpen remélnek, hogy erőt meríthet példájukból sok sportoló, vagy akár hétköznapi ember, aki szintén mentális problémákkal küzd. Mert senki sincs egyedül. 

Kezdjük először Oszaka Naomival, a japánok klasszis teniszezőjével, aki – Milák Kristófhoz hasonlóan – rendkívül fiatalon ért fel a csúcsra, és húszas évei elején már négy Grand Slam-trófea birtokosa volt.

„A gyengeségeinket ne mutassuk, rejtsünk el minden negatív dolgot”

A rendkívül szerethető személyiséggel megáldott japán lány a teniszpályán kívül is igen aktív volt, több társadalmi témában felszólalt, aktivistaként tevékenykedett, sőt, nagyon komoly mentális problémákkal is küzdött, amely miatt egyelőre felhagyott az élsporttal. A még mindig csak 26 éves teniszezőnő azt emelte ki először, hogy a sportolók mentális egészsége és jóléte korábban egyáltalán nem kapott elegendő figyelmet – sőt, szinte semmit –, ezen pedig mindenképpen változtatni kell. 

Gyakran mondják az élsportolókra, hogy szívják fel magukat, bírják ki a versenyt vagy mérkőzést, és teljesítsenek tudásuk legjaván, mivel erre kíváncsiak az emberek, a többi nem számít. A gyengeségeinket ne mutassuk, rejtsünk el minden negatív dolgot. Mert attól nem leszel népszerűbb, a szponzoroknak pedig nem lesz több bevétele. Ez a megbélyegzés egyáltalán nem helyes, ezen változtatni kell

– kezdte Oszaka, aki azt a kérdést tette fel, hogy mégis miért kell megbélyegezni azokat a sportolókat, akik mentális betegségeikkel fordulnak szakemberhez. A japán teniszezőnő elárulta, fiatalkorában azt tanították neki, hogy amint felnőtté válik, keménynek kell mutatnia magát, és fejben azt gondolta, hogy csak akkor számít jó sportolónak, ha keménynek mutatja magát. Sőt, hogyha kimutatja gyengeségeit, és még beszél is róluk, akkor gyenge sportolónak gondolják az emberek. 

Oszaka Naomi

Oszaka Naomi

Fotó: Getty Images

Phelps ugyanezen a vonalon mozogva mutatta be mentális egészségéhez való kapcsolatát, mármint azt, hogy egyáltalán mikor vett róla tudomást. Nyilván amikor már ő is úgy érezte, hogy valami nem stimmel. Az immár 38 éves úszó – aki a világ legsikeresebb olimpikonja 23 ötkarikás aranyérmével – elárulta, hogy először 2004-ben, az athéni olimpiát követően találkozott a depresszióval, és realizálta: problémák vannak a mentális egészségével. 

Véget ért az olimpia, kijöttem a medencéből, és azt kérdeztem magamtól, hogyan tovább? Csak arra tudtam gondolni, mit csináljak ezek után, hova tart az utam, egyáltalán mihez kezdjek magammal? Mert az olimpiának vége, négy év múlva lesz a következő, ami pedig rengeteg idő. Egyetlen dolog volt, amit tehettem, visszamentem a medencébe, mivel abban jó voltam, ahhoz értettem egyedül az életben

– emlékezett vissza Phelps, aki egyébként hatalmas megdöbbenést váltott ki a társadalomból, amikor a világsztár sportolók közül elsőként tárta nyilvánosság elé életének rendkívül nehéz időszakát. Az amerikaiak klasszisa elmondása szerint ekkor kezdődött utazása mentális egészségével, de az első gondolatait még próbálta ledobni magáról, úszott tovább és nyomta az edzéseket. Az elején még azt remélte, hogy a tréningek majd elterelik a figyelmét gondolatairól, de ez természetesen csak egy ideig jelentett megoldást. Mert ezalatt viszont a gondolatok csak még tovább nőttek és nőttek fejében, ahogyan ő fogalmazott:

egyre nagyobb lett fejében a baj.

Ekkor érezte úgy: elérte a töréspontot, és hogyha sürgősen nem változtat az életében valamin, akkor élni sem akar tovább. 

2014-ben már nagyon kilátástalan volt a helyzet. Eldöntöttem, hogy változtatnom kell az életemben, ezzel pedig sebezhetővé kell válnom. Igen, a sebezhetőség és a változás nagyon ijesztő szavak voltak számomra, mivel korábban nem voltam sebezhető, mindent a saját kontrollom alatt tartottam, azt csináltam, amiben jó vagyok. De tudtam, hogyha nem változtatok, akkor rendkívül nagy bajban leszek. Ez egy tanulási folyamat volt számomra, megtanultam sebezhetővé válni 

– tárta fel mentális utazását Phelps.

Michael Phelps

Michael Phelps

Fotó: Getty […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/uszas/2023/11/01/uszas-milak-kristof-elsportolok-mentalis-egeszsege-naomi-oszaka-michael-phelps/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tovább tart Harry Kane átka, 3. ligás csapat ejtette ki a Bayern Münchent

Harminc év találkoztak ismét a felek, akkor az élvonalban a Bayern 6–0-ra kiütötte ellenfelét, és …