2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megműtötték Robert Ficót, túl van az életveszélyen

Hirdetés

Megműtötték Robert Ficót, túl van az életveszélyen

  • Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerda délután több lövés érte a nyitrabányai kormányülés után.
  • A támadót a helyszínen elfogták.
  • Az életveszélyes állapotban lévő szlovák kormányfőt egy besztercebányai kórházba szállították, ahol azonnal megműtötték. 
  • Koalíciós partnere, Andrej Danko azt nyilatkozta, politikai háború kezdődik Szlovákiában.
  • Matus Sutaj Estok belügyminiszter mindenkit nyugalomra intett és arra kért, hogy fejezzék be a gyűlöletkeltést, mivel Szlovákia egy polgárháború szélén áll a kormányfő elleni merénylet után. A belügyminiszter a támadás mögött politikai okokat sejt.

Szerda délután több lövéssel súlyosan megsebesítették Robert Fico miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után, a politikust kórházba szállították.  A lövések a helyi kultúrház előtt dördültek el, amikor a politikus az emberek közé ment. 

A miniszterelnököt helikopter szállította a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba – itt délután négy óra előtt landolt. Fico a szállítás alatt eszméleténél volt.  A miniszterelnök egészségi állapotáról kezdetben torz információk kerültek nyilvánosságra. A Denník N először arról számolt be, hogy a miniszterelnök nincs életveszélyes állapotban. Fico Facebook-profilján azonban nem sokkal később megjelent egy bejegyzés, amely szerint a miniszterelnököt több lövés érte, és életveszélyes állapotban van.  

A kórházban 3 óra 40 percig tartott a műtét, Ficót mélyaltatásban tartják. Az orvosok szerint innentől a kormányfő szervezetén múlik, túléli-e a merényletet. A találat a gyomrát, medencéjét és ujját érte.

A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték, a környéket a rendőrség kiürítette. Az elkövető  Juraj Cintula, a 71 éves baloldali költő, aki azért lőtt rá a kormányfőre,  mert „nem értett egyet a kormány politikájával – derül ki egy, az X közösségi oldalra feltöltött felvételből, amelyen maga Cintula szerepel. Ezt itt nézheti meg.  Cintula 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban. Azt írták, a tagságát azonnali hatállyal visszavonják.

Hirdetés

A szlovák főügyészség egyik vezetője szerint


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/16/megmutottek-robert-ficot-tul-van-az-eletveszelyen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hatalomátvételüket követően a tálibok ismét betiltották a máktermesztést az addig a világpiac fő exportőrének számító …