2024. február 25., vasárnapMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Letartóztatták a vélhetően egyetlen, nyugatra menekült Wagner-zsoldost

Hirdetés

Letartóztatták a vélhetően egyetlen, nyugatra menekült Wagner-zsoldost

A norvég rendőrség letartóztatta Andrej Medvegyevet, a Wagner-csoport egykori parancsnokát, aki a gyanú szerint illegálisan kísérelt meg hazatérni Oroszországba. A 26 éves orosz zsoldos január 13-án, szintén illegálisan, állítása szerint a háború borzalmai elől menekülve szökött Norvégia területére, ahol több incidens fűződik a nevéhez – emlékeztetett a BBC.

Nem sokkal Norvégiába érkezése után a bevándorlási törvények alapján letartóztatták, majd szabadon engedték, így menedékjogért folyamodhatott.

Röviddel a frontról történő szökése után készségesen nyilatkozott. Az Ukrajnában tapasztalt brutalitás késztette végül arra, hogy dezertáljon – ezt nyilatkozta a CNN-nek adott interjújában.

Hirdetés

A Wagner harcosait gyakran morzsányi információval küldték harcba, a cég pedig kegyetlenül bánt a vonakodó újoncokkal – ecsetelte élményeit.

Összeterelték azokat, akik nem akartak harcolni, és az újonnan érkezők szeme láttára lelőtték őket, majd eltemették őket a lövészárokban

– állította Medvegyev.

Az Oroszország sarkvidéki határán Norvégiába érkező zsoldos vélhetően az első Wagner-tag, aki Nyugatra disszidált.

Érkezése után azt mondta: azért kért menedéket, mert attól tartott, hogy „brutálisan végeznek vele”, miután tanúja volt az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöknek.

Bocsánatot kért az ukrán néptől

„Sok mindennek voltam tanúja” – ezt már a France24-nek <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/09/30/haboru-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-ukrajna-wagner-csoport-zsoldos-dezertor-menedekjog-norvegia-letartoztatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …