2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lemondott Skócia miniszterelnöke

Hirdetés

Lemondott Skócia miniszterelnöke

A döntés közvetlen előzményeként Yusaf a múlt héten felmondta az általa eddig vezetett Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Zöldek 2021-ben kötött kormányzati együttműködési megállapodását, és ennek nyomán a skóciai zöldpárt miniszterei távoztak a kormányból.

Az SNP-nek jelenleg 63 képviselője van a 129 tagú skót parlamentben, így szüksége volt a kormányzati programok elfogadásához a héttagú zöldfrakció támogatására.

A szakításhoz elsősorban az vezetett, hogy az SNP-kormány nemrégiben visszavonta a Zöldekkel közösen kidolgozott, hosszú távú környezetvédelmi cselekvési tervet.

Hirdetés

A Zöldek ezután azzal vádolták a kormányfőt, hogy politikai megfontolásokból „kiárusítja a következő nemzedékek jövőjét”. A zöldpárt ezután bejelentette azt is, hogy frakciószavazást tart a kormányzati szerep folytatásáról.

Ezzel egy időben a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt bizalmi szavazást kezdeményezett Yousaffal szemben, a Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Párt skóciai parlamenti frakciója pedig az SNP-kormány egésze ellen terjesztett be bizalmi szavazási indítványt.

A munkáspárti kezdeményezés Yousaf hétfőn bejelentett lemondásával már nem aktuális, de ha az SNP-kormány a konzervatívok által beterjesztett bizalmi szavazást elveszti, akkor a kabinetnek le kell mondania, és Skóciában parlamenti választásokat kell kiírni.

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Humza Yousaf kijelentette: abban reménykedett, hogy az SNP kisebbségi kormányként folytathatja munkáját a Zöldek támogatásával, de az eddiginél kevésbé formális együttműködés keretében.

A távozó skót miniszterelnök elismerte, hogy alábecsülte „azt a fájdalmat és felzúdulást”, amelyet döntésével a Zöldek körében okozott. Hozzátette ugyanakkor: nem hajlandó „áruba bocsátani” az általa vallott értékeket és alapelveket csak azért, hogy hatalmon maradhasson.

Lemondását bejelentő beszédében Humza Yousaf felhívta a figyelmet a populizmus veszélyeire, és kijelentette: jóllehet sokan hangoztatják azt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/29/skocia-miniszterelnok-lemondas-humza-yousaf/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …