2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Készülhetnek a fiatalok, elárulta sorozási tervét Németország védelmi minisztere

Hirdetés

Készülhetnek a fiatalok, elárulta sorozási tervét Németország védelmi minisztere

Boris Pistroius német védelmi miniszter korábban közölt tervei ellenére szerdán már azt nyilatkozta, hogy a katonai szolgálat nem lehet teljesen önkéntes – írja a portfolio.hu.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, berlini katonai szakértők a német médiában kiszivárogtatták a védelmi minisztérium elképzeléseit, többek között azt, hogy Németországban minden 18 éves számára bevezethetik a sorkötelezettséget, a férfiakat és nőket egyaránt be lehetne hívni, hogy növeljék a fegyveres erők létszámát. A német kormány, közte Olaf Scholz német kancellárral nem támogatja Boris Pistorius védelmi miniszter irányát. Másik két forgatókönyvről is tárgyalnak, amelyek kevésbé agresszív toborzást tennének lehetővé.

Boris Pistorius – aki a felmérések szerint az ország egyik legnépszerűbb politikusa – korábban „hibának” nevezte a sorkötelezettség felfüggesztéséről szóló döntést. A sorkötelezettség esetleges újbóli bevezetésére azért kerülhet sor, mert Németország elöregedő társadalma miatt a nyugdíjba vonuló katonák száma meghaladja a helyükre jelentkező újoncokét, legalább húszezer katonára lenne szükség az országban.

Hirdetés

A szociáldemokrata politikus a Der Spiegel hétfői cikke szerint prezentálta a Bundeswehr létszámhiányának megoldásáról szóló új koncepcióját Németország Szociáldemokrata Pártjának elnöksége előtt, amelyben nem esett szó kötelező sorkatonai szolgálatról. A 45 perces megbeszélésen egy tisztán önkéntes modellről volt szó, amelyben a fiatalokat különböző ösztönzőkkel toboroznák a hadseregbe.

Szerdán a miniszter a Zeit Online-nak már úgy fogalmazott, hogy teljesen kötelezettség nélkül nem fog menni. A hírportál információ szerint a sajtónak csak az önkéntességről szóló részletek szivárogtak ki, azonban a német védelmi miniszter használta a „kötelezettség” szót is, azonban az egyik résztvevő beszámolója szerint ezt „kevés helyeslés és sok ellenállás” fogadta.

A korábbi sajtójelentésekkel szemben a védelmi miniszter koncepciója a svédországi modellhez hasonlóan az önkéntesség és a kötelezettség egyfajta keverékét tartalmazná.

A tárcavezető hozzátette, hogy jelenleg olyan szabályozáson dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy fiatalokat akaratuk ellenére is behívjanak. A szelektív információkiszivárogtatás célja a lap szerint az lehetett, hogy a kötelező szolgálatra vonatkozó miniszteri elképzelések ne találjanak meghallgatásra, ugyanis a kérdés nagyon vitatott a szociáldemokrata párton belül, sokaknak Pistorius egész megközelítése nem tetszik.

A német védelmi miniszter részletesen ismertette tervét

Boris Pistorius a Zeit Online-nak részletesen ismertette elképzeléseit. Tervei szerint a fiatal férfiak és nők egy kérdőívet kapnának, amelyen fizikai állapotukról, egészségükről és a katonai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/30/nemetorszag-boris-pistorius-vedelmi-miniszter-sorkatonasag-hadsereg-sorozas-fiatal-katona-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte …