2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kemény felszólítást kapott a NATO vezetője, tisztáznia kell a terveit Ukrajnával kapcsolatban

Hirdetés

Kemény felszólítást kapott a NATO vezetője, tisztáznia kell a terveit Ukrajnával kapcsolatban

A NATO-szövetségesek azt követelik, hogy Jens Stoltenberg távozó főtitkár a héten világosabban fogalmazza meg az Ukrajnának nyújtandó 100 milliárd eurós támogatásra vonatkozó tervét – írja a Politico.

A NATO-főtitkár aggodalmát fejezte ki, hogy az Ukrajnának nyújtott finanszírozás elapadhat kötelező érvényű kötelezettségvállalás hiányában. Hivatalának eredeti terve az volt, hogy a NATO-szövetségesek öt év alatt 100 milliárd eurót vállalnak, ezzel is demonstrálva az Egyesült Államoknak, hogy Európa kiveszi a részét Kijev támogatásából.

A javaslat – amely része a NATO-főtitkár azon tervének, hogy „Trump-biztos” pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek arra az esetre, ha az Ukrajnával szemben szkeptikus volt amerikai elnököt novemberben újraválasztják – továbbra is kényes kérdés a szövetség tagjai között.

Hirdetés

A tervvel kapcsolatban még Ukrajna néhány közelebbi, kelet-európai szövetségese is visszafogottabbá vált a színfalak mögött az elmúlt hetekben, az összeg előteremtése fejtörést okozhat számukra, miközben a NATO-vezetők júliusi washingtoni találkozójáig már csak hetek vannak hátra.

„A terv egy kicsit zavaros” – mondta egy kelet-európai tisztviselő a portálnak, aki a téma érzékenysége miatt csak névtelenül nyilatkozott. Hozzátette:

a NATO-országok több képviselője azt várja Stoltenbergtől, hogy a NATO külügyminisztereinek csütörtöki és pénteki prágai találkozóján több konrétummal szolgáljon.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/nato-jens-stoltenberg-fotitkar-ukrajna-tamogatas-kulugyminiszter-praga-talalkozo-terv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …