2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / „Ez egy bolond terv” – óriási felháborodás zúdul a torykra a sorkatonaság belengetése miatt

Hirdetés

„Ez egy bolond terv” – óriási felháborodás zúdul a torykra a sorkatonaság belengetése miatt

Nem sokkal azután, hogy Rishi Sunak miniszterelnök bejelentette, hogy minden 18. életévét betöltött fiatal számára visszavezetné a sorkatonaságot, egyre több kritika zúdul a brit kormányfőre és a tory politikusokra – írja a The Guardian.

A Brit Fegyveres Erőknek több pénzre van szüksége, nem képzetlen tinédzser önkéntesekre

– hangzott el szinte valamennyi korábbi katonai vezetőtől vagy volt konzervatív politikustól, hatalmas csapást mérve a konzervatívok amúgy is nehézkes választási kampányára.

Hirdetés

Mint beszámoltunk róla, július 4-én parlamenti választást tartanak az Egyesült Királyságban. A kampányszezon első nagy politikai bejelentése pedig Rishi Sunak azon ígérete volt, miszerint visszaállítaná a nemzeti szolgálatot minden 18. életévét betöltő fiatal számára. Javaslata értelmében a brit fiataloknak egy évet a katonaságnál kellene tölteniük, vagy önkéntes munkát végezniük valamilyen szervezetnél. Sunak elmondása szerint a nemzeti szolgálat „közös céltudatot” ébreszthetne a mai fiatalokban.

A kormányfő vasárnap este még azzal kontrázott rá az amúgy is nagy visszhangot kiváltó bejelentésére, hogy más országok katonai szolgálati rendszerei azt mutatják, „hogy ez mennyire kielégítő a fiatalok számára”.

„Ez egy bolond terv”

Az ügyben megszólalt Alan West admirális, a haditengerészeti vezérkar egykori főnöke is, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez „egy bolond terv”, amely kimerítené a védelmi költségvetést.

Örülök, ha több fiatal tapasztalatot szerez a védekezésben, és részt vesz benne, de ez az ötlet alapvetően hülyeség

– fogalmazott az admirális.

Elmondása szerint többet kell költeni a védelemre, de amennyiben megvalósul a toryk elképzelése, az teljesen elszívja a pénzt a védelemből. Hozzátette, hogy Rishi Sunaknak már a választások előtt is több pénzt kellett volna a védelmi költségvetésre fordítania.

Richard Dannatt, a vezérkar volt főnöke ugyancsak értékelte a választási ígéretet. Az egykori magas rangú katona arról beszélt, hogy a brit miniszterelnök javaslata „választási opportunizmus”. „Ennek a költségei jelentősek lennének az oktatók és az infrastruktúra szempontjából. Ez a feladat nem róható csak úgy a fegyveres erőkre, mint plusz feladat” – fejtette ki véleményét.

Az egykori védelmi miniszter, Michael Portillo szerint a bejelentés tovább ronthatja a toryk hírnevét a pénzügyi felelősség terén.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/egyesult-kiralysag-rishi-sunak-konzervativ-part-tory-sorkatonai-szolgalat-bevezetese/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …