2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Josep Borrell: Még több háborút és éhínséget hozhat Izrael lépése

Hirdetés

Josep Borrell: Még több háborút és éhínséget hozhat Izrael lépése

Josep Borrell az X-en hívta fel a figyelmet arra, hogy Izraelnek le kell mondania a szárazföldi offenzíváról, és végre kell hajtania az ENSZ Biztonsági Tanácsának márciusi határozatát, miszerint azonnali tűzszünet szükséges Izrael és a Hamász között.

„Az EU a nemzetközi közösséggel együtt cselekedhet és cselekednie is kell, hogy megakadályozza ezt a forgatókönyvet” – emelte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mint írtuk, az izraeli hadsereg hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Rafah keleti részén élő civileket. Bejelentette egyúttal, hogy korlátozott műveletre és nem Rafah elfoglalására készül. Egyiptomi közlések szerint a rafahi határátkelőn keresztül humanitárius segélyszállítmányok még hétfőn is átjutottak az övezetbe.

Hirdetés

Israel’s evacuation orders to civilians in Rafah portend the worst: more war and famine. It is unacceptable.

Israel must renounce to a ground offensive and implement UNSCR 2728.

The EU, with the International Community, can and must act to prevent such scenario.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) May 6, 2024

Josep Borrell felhívta az izraeli kormány figyelmét, hogy továbbra is kötelessége, hogy teljes körű, biztonságos, gyors és akadálytalan hozzáférést biztosítson a humanitárius segélyekhez a rászorulók számára – adta hírül az MTI.

A Hamász következményeket ígért egy izraeli támadásra

„A megszállók mellett az Egyesült Államok kormánya felelős ezért a terrorista tettért” – jelentette ki Számi Abu Zuhri, a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője. A szélsőséges szervezet korábban közleményt is kiadott az ügyben, és ebben kijelentette, hogy „egy rafahi offenzíva nem lenne fáklyásmenet az izraeli hadsereg számára”, hozzátéve, hogy készek megvédeni a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén fekvő várost.

Nabil Abu Rudeine, a Palesztin Hatóság elnöki szóvivője figyelmeztetett, hogy ha az IDF bevonulna Gázába, akkor annak „népirtás” lehet a következménye. Felszólította az Egyesült Államokat: tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy Izrael ne indítsa meg az offenzívát, valamint vonja felelősségre a zsidó államot a nemzetközi joggal ellentétes cselekedetei miatt. Az izraeli felszólításra reagálva Katar, amely az Izrael és a Hamász közötti Gázai övezeti konfliktusban a legfontosabb közvetítő, arra figyelmeztetett, hogy Rafah megszállása zsákutcába juttathatja a tűzszüneti tárgyalásokat.

Tömegmészárlástól tartanak

Az egyiptomi kormányhoz közeli Al-Qahera News hírtelevízió hétfőn egy magas beosztású forrásra hivatkozva máris azt közölte, hogy zsákutcába jutottak az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások, az utóbbinak a Kerem Salom-i átkelő elleni rakétatámadása miatt. Egyiptom mint közvetítő intenzívebb tárgyalásokkal próbálja megfékezni a helyzet eszkalációját – jelentette a csatorna.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter szintén felemelte a szavát a tervezett izraeli támadás ellen, aláhúzva, hogy az „tömegmészárláshoz vezetne”, és a nemzetközi közösséghez fordult, hogy akadályozza meg.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/06/izrael-palesztin-konfliktus-josep-borrell-rafah-civilek-evakualas-haboru-hamasz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …