2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ezt érdemes tudni az idei EP-választás főszereplőiről

Hirdetés

Ezt érdemes tudni az idei EP-választás főszereplőiről

A 2024-es európai parlamenti választáson induló tizenegy lista:

 • Megoldás Mozgalom
 • LMP
 • DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek
 • Második Reformkor
 • Mindenki Magyarországa Néppárt
 • Momentum
 • Fidesz-KDNP
 • Jobbik-Konzervatívok
 • Tisza Párt
 • Magyar Kétfarkú Kutya Párt
 • Mi Hazánk Mozgalom

A teqball egyik ötletgazdája EP-képviselő lenne

Huszár Viktor a Megoldás Mozgalom elnöke és európai parlamenti listavezetője. A párt honlapján elérhető bemutatkozása szerint közgazdász, biztonság- és védelempolitikai szakértő, nemzetközi előadó, a teqball sportág műszaki ötletgazdája. Társaival együtt kétszeres Red Dot Design díjas, IF Design díjas, Magyar Formatervezési és Design Management különdíjas alkotó, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 2018-as Innovációs díjasa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2020. évi Ipari Innovációs Díjazottja. Kutatási területei közé tartozik a gépi látás, a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségei, és az elosztott hálózatok/blokklánc alkalmazása.

Huszár Viktor a Megoldás Mozgalom elnöke 2022. április 3-án

Huszár Viktor a Megoldás Mozgalom elnöke 2022. április 3-án

Hirdetés

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ungár Péter vezet, de Schmuck Erzsébet futhatna be

Ungár Péter, az LMP társelnöke, listavezetője az Edinburgh-i Egyetemen tanult, majd a Közép-Európai Egyetemen végzett földrajz, illetve környezettudomány és környezetpolitika szakon. 2010-ben lett az LMP aktivistája, 2013-ban lépett be a pártba. Dolgozott az LMP nemzetközi titkáraként is, valamint beválasztották az Európai Zöld Párt elnökségébe. 2018-ban legfiatalabb országgyűlési képviselőként lett a parlament tagja. 2022 augusztusa óta az LMP társelnöke.

Ungár Péter 2023. október 19-én

Ungár Péter 2023. október 19-én

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Ungár Péter korábban jelezte, mandátumszerzés esetén sem lenne belőle európai parlamenti képviselő. Az LMP listájának második helyét Schmuck Erzsébet foglalja el. Az LMP másik társelnöke közgazdasági diploma után kezdett környezet- és természetvédelemmel foglalkozni, alapító tagja a Magyar Természetvédők Szövetségének, amelynek 2002-ig az elnöki tisztségét is betöltötte. 2008 augusztusában az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsának a létrehozásán dolgozott, melynek titkára volt 2010-ig. Később ellátta az Ökopolisz Alapítvány társelnöki feladatait. Schmuck Erzsébet 2014-től 2022-ig az LMP országgyűlési képviselője volt, 2019 óta a párt társelnöke.

Hárompárti szövetség éléről újrázna

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek közös listájának vezetője jogász-közgazdász, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, valamint az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát. 1995-től a Pénzügyminisztériumban dolgozott, a 2002-es országgyűlési választási kampányban Medgyessy Péter kabinetfőnöke volt, ezt követően a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett.

Miután férjét, Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek választották, lemondott kormányzati pozícióiról. 2009-ben az Altus Zrt. vezérigazgatója lett, amely fejlesztéspolitkai tanácsadással foglalkozott Európa több országában. Dobrev Klára 2019-től a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, 2019 és 2022 januárja között az Európai Parlament alelnöke.

Dobrev Klára 2024. május 23-án

Dobrev Klára 2024. május 23-án

Fotó: Tövissi Bence / Index

Vona Gábor új arcot hozna a politikába

A Második Reformkor elnöke és listavezetője, Vona Gábor az ELTE történelem szakán végzett. 2006-2018 között a Jobbik elnöke, többször miniszterelnök-jelöltje volt. 2010-2018 között országgyűlési képviselő. Vona Gábor a 2018-as országgyűlési választási vereség után mondott le pártelnöki pozíciójáról és országgyűlési mandátumáról, majd vloggerként és elemzőként volt aktív, több könyvet is írt. 2019-ben a Második Reformkor Alapítvány alapítója, 2023-től a Második Reformkor pártelnöke.

Bár hivatalosan Vona Gábor a 2RK listavezetője, mandátumszerzés esetén Pekárné Farkas Emese, a második helyezett menne az Európai Parlamentbe. A párt alelnöke Angliában járt egyetemre, politika-történelem szakon diplomázott a londoni Brunel University-n. 2022 szeptemberétől a Magyar Diplomáciai Akadémia diplomataképzőjének ösztöndíjasaként dolgozott a KKM-ben gyakornokként, majd kormánytisztviselőként. Gyakornoki időszaka alatt az Európai Unió Tanácsában is szerzett diplomáciai tapasztalatokat.

Vona Gábor 2023. augusztus 15-én

Vona Gábor 2023. augusztus 15-én

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Márki-Zay Péter a közös lista után a sajátját vezeti

A Mindenki Magyarországa Néppárt listáját Márki-Zay Péter vezeti. A politikus a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán marketing, a Corvinus Egyetem Közgazdasági Karán mesterszakot végzett. A Szegedi Tudományegyetemen történész, a Budapesti Műszaki Főiskolán villamosmérnöki diplomát szerzett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen gazdaságtörténetet hallgatott, doktori és PhD fokozatot kapott – derült ki a saját honlapjára feltöltött bemutatkozásból.

Márki-Zay Péter 1996 és 2004 között közgazdász és marketingmenedzseri pozíciókban dolgozott. 2004-ben Kanadába költözött családjával, egy telefontársaság értékesítője, később egy autóalkatrész-kereskedő cég marketingese lett. Kanada után az Egyesült Államokban is dolgozott. Ötévnyi külföldi tartózkodás után, 2009-ben tértek vissza Hódmezővásárhelyre. A szegedi áramszolgáltatónál stratégiai tervezési, majd ügyfélszolgálati vezetői pozícióval bízták meg, aztán egy szentesi cég marketing és belföldi logisztikai vezetője lett.

Márki-Zay Péter 2024. január 19-én

Márki-Zay Péter 2024. január 19-én

Fotó: Szollár Zsófi / Index

2018 óta Hódmezővásárhely polgármestere, a 2021-es ellenzéki előválasztás győztese, a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon, amely a Fidesz-KDNP fölényes győzelmét hozta. Márki-Zay Péter a listavezetés mellett újraindul a hódmezővásárhelyi polgármesteri tisztségért is.

Élen a pártelnök

Donáth Anna Magyarországon az ELTE-n szociológiát tanult, később Amszterdamban folytatta tanulmányait. Gyakornokként megfordult az Európai Bizottságnál és az Európai Kulturális Alapítványnál is, valamint projektmenedzser volt a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnél.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/05/28/europai-parlament-listavezetok-ep-valasztas-fidesz-kdnp-ellenzek-deutsch-tamas-dobrev-klara-magyar-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …