2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az EU segítségével ülhet le tárgyalni Oroszország és Ukrajna?

Hirdetés

Az EU segítségével ülhet le tárgyalni Oroszország és Ukrajna?

Az Európai Unió (EU) külügyminiszterei arról folytattak konzultációt hétfőn, hogyan tudnának érdemi eredményt elérni a június 15-16-án Svájcban tartandó ukrajnai békecsúcson – írja a Bloomberg.

Az EU számára az a legfontosabb kérdés, hogyan lehet eljutni a jövő havi konferenciáról egy lehetséges őszi szaúd-arábiai találkozóig, amely immár Oroszország részvételével zajlana le.

Svájc május elején 160 delegációnak küldött hivatalos meghívót a június közepén Ukrajna kérésére tartandó békekonferenciára. A háború „igazságos és tartós” lezárása érdekében szervezett konferenciára elsősorban állam- és kormányfőket várnak.

Hirdetés

Ez várható Svájcban

A svájci külügyminisztérium arról beszélt, hogy Oroszországot is be kell vonni a békefolyamatba, és a svájci kormány mindig is nyitott volt arra, hogy meghívják Moszkva küldötteit is, de Oroszország azt jelezte, hogy nem kíván részt venni a csúcstalálkozón.

Az oroszok azt kifogásolják, hogy Svájc nem tekinthető semleges közvetítőnek, ugyanis maga is csatlakozott a Moszkva ellen bevezetett európai uniós szankciókhoz.

A Bloomberg információi szerint ugyanakkor nem csak Vlagyimir Putyin nem lesz jelent a konferencián, hanem Joe Biden amerikai elnök is kihagyja azt.

A demokrata politikus azért nem vesz részt az eseményen, mert ütközik az egyik adománygyűjtő kampányeseménnyel. 

Eközben Kína és Brazília egy olyan békekonferencia megszervezését szorgalmazza, amelyet Ukrajna és Oroszország is elfogad, ugyanakkor Kína egy magasrangú tisztviselőt küldhet Svájcba. A lap értesülései szerint Brazília és India egy-egy fiatal tisztviselővel képviseltetné magát.

Volodimir Zelenszkij vasárnap felszólította Bident és Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy „mutassák meg vezető szerepüket a béke előmozdításában”, és személyesen vegyenek részt a közelgő csúcstalálkozón.

Eddig mintegy 80 ország erősítette meg a békecsúcson való részvételét, melynek középpontjában Ukrajna 10 pontos béketerve áll majd, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először 2022 őszén vázolt fel, és az orosz csapatok teljes kivonását követeli meg a megszállt ukrán területekről. Volodimir Zelenszkij ennek érdekében arra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/ukrajna-oroszorszag-svajc-bekekonferencia-bekecsucs-orosz-ukran-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …