2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Emmanuel Macron szerint halálos veszélyben van Európa

Hirdetés

Emmanuel Macron szerint halálos veszélyben van Európa

Hét évvel ezelőtt, amikor Emmanuel Macront először választották meg Franciaország elnökévé, optimista européer kampányt folytatott. A politikus most határozottan borúlátó. Szerinte a tét most az, hogy Európa megmarad-e biztonságos helyként, továbbá a jólét és a liberális demokratikus rend garanciájaként. „A civilizációnk halálos veszélyben van” – figyelmeztet a francia elnök, aki három fenyegetést is megnevezett.

Az első egy geopolitikai, nevezetesen Európa küzdelme, hogy szembeszálljon Vlagyimir Putyin Oroszországával, miközben Amerika elkötelezettsége Európa iránt megingott. Felsorolta az orosz harci modort, a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetéstől kezdve a hibrid hadviselés és a dezinformáció könyörtelen alkalmazásáig, a regionális bajkeverésig, valamint az űrben és a tengeren folytatott agresszióig – írja a The Economist

Miután egykor ragaszkodott hozzá, hogy ne „alázza meg” Moszkvát, Emmanuel Macron mára „Európa egyik leginkább keményvonalas héjájává vált.” Az elnöknek nincs kétsége afelől, hogy mi forog kockán.

Hirdetés

Ha Oroszország győz Ukrajnában, nem lesz biztonság Európában. Ki gondolhatja, hogy Oroszország megállna az ukrán határnál?

– fogalmazott.

Európa hosszú távú megerősítése érdekében Emmanuel Macron egy új, kötelező erejű európai biztonsági keretrendszer létrehozására készül. Ez azonnal felkeltette számos európai atlantista figyelmét, akik nem bíznak Franciaország indítékaiban, mivel azt gyanítják, hogy Franciaország a NATO aláásására törekszik. A lapnak adott 2019-es interjújában Macron „agyhalottnak” nevezte a NATO-t. Ma azonban ragaszkodik ahhoz, hogy „szó sincs a védelmi szövetség félresöpréséről”.

Kína is veszélyt jelent Európára

A második kockázatot Macron szerint Európára nézve a felgyorsuló technológia és Kína gazdasági veszélye jelenti. A francia elnök, aki korábban befektetési bankár volt, attól tart, hogy Európa le fog maradni a kulcsfontosságú csúcstechnológiai ágazatokban – a fenntartható technológiától a kvantumszámítógépekig –, ha nem fogja fel, hogy sürgősen cselekedni kell. A megoldásnak része lenne egy nagy összegű állami pénzinjekció. Részben a deregulációról is szólna, hogy ösztönözze a kockázatvállalást és az innovációt.

Az Európát fenyegető végső veszély véleménye szerint az újraéledő nacionalizmus, amelyet a dezinformáció és a visszhangkamrák turbóznak fel. Macron szerint a veszélyt úgy lehet a legjobban megérteni, ha újraolvassuk Marc Blocho, a Gestapo által kivégzett francia történész művét. A Furcsa vereség című könyvében Bloch azt állította, hogy az elitek rövidlátásukkal és önelégültségükkel elősegítették Franciaország 1940-es náci kollaborációját.

A vereség szelleme két dolgot jelent: az ember hozzászokik, és abbahagyja a harcot

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a veszély az jelenti, hogy <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/05/emmanuel-macron-europai-unio-veszely-vlagyimir-putyin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …