2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Dán sorkötelezettség: háromszáz fős állománynövelés a cél

Hirdetés

Dán sorkötelezettség: háromszáz fős állománynövelés a cél

Mindkét nem esetében az eddigi négyről tizenegy hónapra növekszik majd a szolgálati idő – jelentette be a dán miniszterelnök. „Nem azért fegyverkezünk fel, mert háborút akarunk. Ellenkezőleg, azért fegyverkezünk fel újra, mert el akarjuk kerülni” – fogalmazott Mette Frederiksen, magyarázatul pedig hozzátette, hogy a kormány kiterjeszti a „teljes egyenlőséget a nemek között”. A hivatalos adatok szerint Dániában kilencezer hivatásos katona szolgál – az alapkiképzésben részt vevő 4700 mellett. Ez utóbbiak számát növelné a kormány háromszázzal, hogy a hadkötelesek száma elérje az ötezret – jelentette az ABC News.

Az ország a NATO-szövetség tagja, és Ukrajna elkötelezett támogatója az orosz invázió kezdete óta. Nemrégiben jelentette be 16., összesen 336 milliós csomagját, alig hetekkel azok után, hogy februárban 247 millió dollár értékű katonai segélyt küldött a megtámadott országnak.

Oroszország nem jelent veszélyt Dániára

Hirdetés

– hangoztatta Lars Løkke Rasmussen külügyminiszter, és hozzátette: a dán katonák nem is fognak olyan térségbe kerülni, ahol ilyen kockázatnak lennének kitéve.

Minden 18 év feletti, az alkalmasságnak megfelelő férfi eddig behívót kapott a nagyjából négy hónapig tartó szolgálatra. Az önkéntesek körében azonban akkora volt a túljelentkezés, hogy a sorkatonák számát sorsolással kellett eldönteni – azaz nem került minden fiatal állományba.

Nagy a túljelentkezés

Tavaly 4717 hadköteles szerepelt a nyilvántartásban. Az állomány valamivel több mint egynegyedét már akkor is a katonai szolgálatra önként jelentkező nők alkották. A szolgálat tartamának meghosszabbítása és a nőkre történő kiterjesztése törvénymódosítást igényel.

Ez jövőre várható, és 2026-ban lép hatályba – véli Troels Lund Poulsen védelmi miniszter.

Az európai biztonságpolitikai helyzet „egyre súlyosabb, és ezt szem előtt tartjuk a jövő védelmének tervezésében” – mondta a védelmi tárca vezetője. Lund Poulsen szerint a toborzást „tágabb alapokra kell helyezni”, és ki kell terjeszteni mindkét nemre, ami „sokoldalúbb és teljesebb védelmet szavatol”.

A terv szerint a sorkatonák öt hónapos alapkiképzésben vesznek részt, további hat hónapot pedig hadműveleti szolgálatban töltenek, kiegészítő képzéssel.

Egy katonanő nézi az Egyesült Államok által vezetett Dynamic Front hadgyakorlatot a dániai Oksbol gyakorlótéren 2023. március 30-án

Egy katonanő nézi az Egyesült Államok által vezetett Dynamic Front hadgyakorlatot a dániai Oksbol gyakorlótéren 2023. március 30-án

Fotó: Anadolu / Getty Images Hungary

Sorkatonaság másutt

A két évszázados semlegességét feladó, a NATO-hoz az idén csatlakozó szomszédos Svédország a biztonsági helyzet romlására hivatkozva már 2017-ben kezdeményezte a nők és a férfiak katonai képzését.

Stockholm 2010-ben törölte el a kötelező katonai szolgálatot, mert az önkéntesek teljesítették a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/19/dania-norvegia-horvatorszag-szerbia-magyarorszag-nato-sorkatonasag-hadkotelezettseg-ferfiak-nok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …