2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Átláthatatlanság, diszkrimináció, sötét ügyek – így működnek valójában az amerikai elitegyetemek

Hirdetés

Átláthatatlanság, diszkrimináció, sötét ügyek – így működnek valójában az amerikai elitegyetemek

A versenyképesség csökkenése, a jelentkezők számának visszaesése és az adminisztratív munkakörök elhagyása mind rávilágítanak arra, hogy a borostyánligás egyetemeknek komoly kihívásokkal kell szembenézniük.

Az egyik legjelentősebb probléma, amellyel a borostyánligás egyetemek szembesülnek, az a jelentkezők számának csökkenése. Miközben ezek az intézmények korábban óriási versenyhelyzetben álltak a jelentkezők tekintetében, az utóbbi években számos ok következtében visszaesett a jelentkezők száma.

Kiélezett verseny

A verseny a világ legjobb hallgatóinak és oktatóinak megszerzéséért egyre kiélezettebb. Húsz évvel ezelőtt Amerika vonzotta az angol nyelvű országokban tanuló külföldiek 60 százalékát, míg ez az arány most csupán 40 százalék. Donald Trump megválasztása körül a tehetséges kínaiak – akik egykor csak Amerika legjobb egyetemeire jelentkeztek – további pályázatokat kezdtek küldeni szingapúri és brit intézményekbe.

Komoly problémát jelent továbbá a folyamatosan növekvő tandíj és a diákok által felvállalt hitelek súlya. Sok fiatal már az egyetemi pályára lépés előtt a jövőbeni pénzügyi terheket mérlegeli, és egyre többen kényszerülnek alternatív utak keresésére.

Hirdetés

A Harvardon való tanulás teljes közzétett költsége jelenleg közel 80 ezer dollár évente egy egyetemi hallgató számára,

ami reálértéken 27 százalékos növekedést jelent az elmúlt két évtizedben.

Emellett az adminisztratív munkakörök elhagyása is aggasztó. Az egyetemi adminisztrációban dolgozó szakemberek egyre inkább más iparágakba vándorolnak, ahol jobb fizetésre és stabilabb munkakörülményekre számíthatnak. Ez az adminisztratív folyamatok lassulásához, hibákhoz és az egész intézmény hatékonyságának csökkenéséhez vezet.

Az MBA-fokozatok iránti lelkesedés a világjárvány korai hónapjaiban újjáéledt, majd 2022-ben a legtöbb felsőoktatási intézményben meredeken visszaesett. Több korábbi felvételi menedzser szerint az iskolavezetők nehezen tudtak alkalmazkodni a változó környezethez, és elfogadni azt.

„Egy dékán, aki azt mondja, hogy szeretné, ha feljebb lépnénk a rangsorban. Diákok, akik azt kérdezik, hogy mit teszel az évfolyam sokszínűségének növelése érdekében? Néhány oktató azt hangoztatja, hogy nem érdekli semmi ilyesmi, de több olyan diákot szeretne látni, akik ügyesen bánnak az adatokkal. És valami homályos utalás a vezetőség részéről arra, hogy ezek közül melyik a prioritás” – árulta el egy neves egyetem egykori felvételi menedzsere, aki neve elhallgatását kérte a Bloombergtől.

A menedzser szerint az ilyen körülmények természetesen rontják a morált.

Nagyon nehéz motiváltan tartani a csapatot, és folyamatosan változó eredményekért dolgozni

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az alacsonyabb beiratkozási számok kisebb költségvetést jelentenek, ami csökkentett létszámot, kevesebb előléptetést és kevesebb ösztöndíjat jelent a hallgatók megnyeréséhez.

„Többet csinálni kevesebbel. Ez egy nagy kihívás, amivel minden nap munkába kell menni” – mondja egy másik volt felvételi tiszt, aki az elmúlt évben otthagyta a munkahelyét egy magas rangú egyetemen, és szintén neve elhallgatását kérte.

Szélsőségesen liberális módon működnek az amerikai elitegyetemek

A Borostyán Ligás egyetemek hagyományosan az intellektuális szabadság és a véleményszabadság bástyái voltak. Azonban egy friss felmérés rávilágított arra, hogy az egyetemek – különösen a Harvard és a Yale – jelentős visszaesést mutatnak ezen a téren.

Az egyetemek egyre kevésbé tolerálják a különböző nézeteket és ideológiákat, ami gátolja az intellektuális diverzitást és az eszmecserét

– írja az Economist.

Az ideológiai diverzitás csökkenésére is figyelmet kell fordítani. Míg az 1980-as években az oktatók 40 százaléka vallotta magát liberálisnak, ma már csak 3 százalékuk vallja magát konzervatívnak. Ez a túlnyomó baloldali ideológiai orientáció nemcsak az oktatás minőségére, hanem a hallgatók képzésére is hatással van, mivel az egyetemeknek fontos lenne a különböző nézetek és perspektívák megosztása és vitája.

Miért történik mindez? Az egyik érv az, hogy az akadémikusok nézetei valójában nem változtak annyira, csak a republikánusok jobbra mozdulásuk miatt középen hagyták el őket. A konzervatívok azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a jobboldali nézeteket valló lángelmék a szakma elhagyása vagy kimaradása mellett döntöttek, részben azért, mert a baloldali kollégák nem hajlandók felvenni és előléptetni őket.

Az elitegyetemek ragaszkodtak az igenlő cselekvéshez jóval azután, hogy az amerikaiak többsége úgy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/18/usa-felsooktatas-borostyan-liga/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …