2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Azzal vádolják őket, pénzért kuncsorognak, miközben tízmilliárdok tűnnek el

Hirdetés

Azzal vádolják őket, pénzért kuncsorognak, miközben tízmilliárdok tűnnek el

A köznyelv a függetlenek alatt csak a független színházakat érti, és ez leginkább a pénzek elosztásakor okoz zavart a fejekben. Ez így történt legutóbb is, amikor a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közzétette, hogy pályázatot ír ki a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek számára. Ebben az áll, hogy 830 millió forint keretösszegű felhívásra hat kategóriában jelentkezhetnek a Pest Vármegyei Kormányhivatal által hatósági nyilvántartásba vett, minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek.

Fontos azonban tudni, hogy a függetlenek alatt értjük a

  • a Budapest fővárosi színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezeteket,
  • a vidéki színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezeteket,
  • a szabadtéri színházakat,
  • a nemzetiségi színházakat,
  • a Budapest fővárosi zeneművészeti szervezeteket,
  • továbbá vidéki a zeneművészeti szervezeteket.

Így mindjárt árnyaltabb a kép, hogy a megpályázható összeget kik között kell elosztani. Arról, hogy ez mire elég, s milyen hatása lehet a függetlenek területén, arról Nagy Zoltánnal, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) ügyvezetőjével beszélgettünk.

Megcsappant támogatás, indoklás nuku

„Valóban 830 millió forintnyi pályázható összeg van, de ha ezt a pénzt szétosztjuk a fővárosi- és vidéki szervezetek, valamint a nemzetiségi- és szabadtéri színházak között, akkor kiderül, hogy a függetlenek összesen 286 millió forintot kaphatnak.

Hirdetés

Így idén a fővárosban 125 millió forint jut a színházra, 66 millió a táncra, 95 millió pedig a forgalmazói kategóriára. Három évvel ezelőtt ez az összeg még 533,5 millió forint volt. Egyszerűen nem értem a döntéshozót, miért nem látja, hogy a függetlenek tevékenységükkel az állam Alaptörvényben vállalt céljait és kötelességeit valósítják meg, ezek a közös célok sérülnek, amikor az állam ilyen mértékben csökkenti a forrásokat. Ez a támogatás így semmire se elég.

– mondta az Indexnek a FESZ ügyvezetője, aki azt is problémásnak tartja, hogy a pályázati forrás 2010-hez képest 2022-re mintegy 36 százalékkal csökkent. „Az elmúlt években, amikor más európai országok támogatták a kulturális közegeket, addig itthon folyamatosan csökkentették a forrásokat, amellyel veszélybe sodorták az egész előadói művészeti szakmát.”

Nagy Zoltán

Nagy Zoltán

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Tavaly még a háborúra és a rezsiválságra hivatkozva csökkentették a működési pályázat keretösszegét, 2024-ben viszont már indoklás sem érkezett a minisztériumtól. Annak ellenére, hogy Závogyán Magdolna kulturális államtitkár szerint a színházba járók 20 százaléka a függetleneket nézi, a területre szánt támogatás mértéke mégis folyamatosan csökken.

Nagy szerint a problémát tovább növeli, hogy nemcsak a működési pályázatok forrásain húzták meg a nadrágszíjat, hanem a projektpénzek mint a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül megpályázható támogatás is kevesebb lett.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/18/nagy-zoltan-fuggetlen-eloado-muveszeti-szovetseg-fesz-szinhaz-kulturalis-tamogatas-kulturalis-es-innovacios-miniszterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A film, amit soha többé nem akarunk megnézni

A brigádnapló kortünet. Ma már feledésbe merült szó. Kiváló alapanyag ahhoz, hogy valaki jó filmet készítsen. A szocializmus …