2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Akadályokba ütközött a szélsőjobb kormányalakítás Hollandiában

Hirdetés

Akadályokba ütközött a szélsőjobb kormányalakítás Hollandiában

Szerdán tart vitát a holland parlament a tavalyi parlamenti választás után koalíciós tárgyalásokat folytató, majd a közös kormányzásban megállapodó leendő kormánykoalícióról.

Mint ismert, a választásokat meglepetésre a muszlimellenes üzeneteket a migráció, lakhatási és megélhetési válságra cserélő, Geert Wilders vezette szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) nyerte, azonban Wilders eddig politikai karanténban volt, ami egy eddig ismeretlen helyzet elé állította a holland mainstream pártokat.

Wilders egy színtiszta jobboldali kormányt szeretett volna vezetni, amiben részben meg is sikerült állapodni,

Hirdetés

hiszen a centrumtól a szélsőjobboldalig terjedő koalíció jön létre, ám annak vezetője nem a PVV-vezér Wilders lesz.

A közel hat hónapig tartó tárgyalások során ugyanis az egykoron Mark Rutte vezette neoliberális Szabad Demokrata Néppártnak (VVD), az establishment-ellenes, centrista Új Társadalmi Szerződésnek (NSC) és az agrárius populista Farmerek és Polgárok Mozgalmának (BBB) sikerült megegyezni Wilders-szel a kormányprogramról, azonban egyik legfontosabb kitételnek azt adták, hogy Wilders helyett a miniszterelnök egy pártnélküli technokrata legyen.

Ugyanakkor nem indul jól a történelmi kabinet, ugyanis a miniszterelnöknek szánt Ronald Plasterk – aki egyébként a koalíciós tárgyalásokat vezető úgynevezett verkenner volt –,

egy korrupciós botrány miatt még hivatalos felkérése előtt visszalépett a kormányfői jelöltségtől.

Az egykoron még baloldali Munkáspártban politizáló, ám nyugdíjba vonuló Plasterket még márciusban vádolták meg azzal, hogy nem etikusan járt el cégének eladásakor – míg a biotech start-upjának értékesítéséből ő 32 millió eurót profitált, addig a cég felfuttatását lehetővé tevő tudósok és az amsterdami egyetem semmit sem látott az NRC oknyomozó cikke szerint.

Ugyan Plasterk tagadja a vádakat, miszerint bármilyen törvénybe ütközőt tett volna, azonban hétfőn bejelentette, hogy emiatt nem fogadja el Wilders felkérését a miniszterelnöki pozícióra. Közleményében úgy fogalmazott, hogy az ellene megfogalmazott vád „lényegében valótlanság és egyébként hiábavaló”, de az szerinte ellehetetlenítették, hogy miniszterelnökként jól kormányozhasson.

Így jelenleg nem kizárólag Wilders, hanem leendő koalíciós partnerei, a VVD-t vezető Dilan Yesilgöz, az NSC-vezér Pieter Omtzigt és a BBB-elnök Caroline van der Plas is nehéz helyzetbe került, miközben a programjuk miatt a választók sem teljesen elégedettek.

Előhúzni egy nevet a világ legkisebb kalapjából

Mint arról korábban beszámoltunk, Wildersék elég nehezen álltak neki már a koalíciós tárgyalásoknak is. Pártjának, a Szabadságpártnak ugyanis hivatalosan csak ő a tagja, kormányzati tapasztalattal pedig egyik képviselője sem rendelkezik, emellett pedig nagyon sok kérdésben másképp látják a világot koalíciós partnerei.

A pártszervezet hiányának egy másik problémája, hogy emiatt a PVV kádereket és háttérben dolgozó szakembereket sem tud igazán felmutatni,

így Wildersnek elég szűk a merítési lehetősége a felmerülő miniszterelnök-jelöltek közül.

Ráadásul koalíciós partnerei már korábban kikötötték, a leendő kormány vezetője <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/22/hollandia-geert-wilders-ronald-plasterk-miniszterelnok-jelolt-szabadsagpart-szelsojobb-kormanyalakitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással …