2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Se kassza, se eladó – kipróbáltuk az ország első teljesen automata kisboltját

Hirdetés

Se kassza, se eladó – kipróbáltuk az ország első teljesen automata kisboltját

Ez nem hagyományos értelemben vett üzlet, és nem csak az áruértékesítés innovatív technológiája miatt. A termékkör is különleges, mivel előállítása és árazása is önmagán túlmutató jelentőséggel bír – kezd rövid ismertetésbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója, Romhányi Tamás. A civil szervezet munkatársával a Fény utcai piac második emeletén beszélgetünk a szóban forgó bolt melletti kávézóban, amit szintén a máltaiak üzemeltetnek. Az üzletben kapható áruk és maga a bolt is a Felzárkózó Települések Program küldetésének sajátos reprezentálói: magas minőséget képviselő étkezési olajok, szörpök, aszalt gyümölcsök, tészták, ízesített mézek, összességében

csaknem százféle különböző termék kapható egy teljesen digitalizált üzletben.

Hirdetés

Ezek mind a leszakadó falvakban élő, de ott munkára vállalkozó, önmaguk eltartását megkísérlő családok boldogulását elősegítő munka eredményei. Érkezik áru Létavértesről, Tarpáról, az ökumenikusok kastélyosdombói sajtműhelyéből, de még az L. Ritók Nóra nevével fémjelzett Igazgyöngy Alapítványtól, Toldról is.


Romhányi Tamás


11

Romhányi TamásGaléria: Kipróbáltuk az ország első digitális kisboltját(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

A boltot a Máltai Manufaktúra Nonprofit Kft. üzemelteti, amire elsősorban jószolgálati eszközként tekintenek, és csak másodsorban bevételtermelő üzleti vállalkozásként. Egyelőre csak viszi a pénzt, de középtávon a (más felzárkózást segítő tevékenységekbe visszaforgatható) profit kitermelése a cél.

A termékek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyétől Dél-Baranyáig húzott átlós vonal alatt elhelyezkedő kistelepülésekről származnak. A koncepció azon alapszik, hogy az érintett 300 ezer ember környezetébe a lehető legmodernebb technológiát kell odavinni, mert csak így van esély arra, hogy a kistérségek fejlődése gyorsabb legyen a környezetükénél és így utolérhessék őket.

Adódik a kérdés, hogy akkor a teljesen automatizált boltot miért az ország legfejlettebb pontján, a főváros egyik leggazdagabb kerületében nyitották meg. Azért, mert a prémium minőséget tükröző árakat itt tudják legnagyobb számban megfizetni.

Óriási dilemma mindig, hogy a szociális szövetkezetekben a nehezebb sorsú emberek által készített termékek piacát mi működtesse. A sajnálat, ami adott esetben elfedi a termék hibáit, vagy a valódi piaci mechanizmus? Itt ez utóbbit választottuk.

– mondja Romhányi Tamás, aki nem tart attól, hogy az applikáció alapú vásárlás az idősebbeket elriasztja. Az ő esetükben a szomszédos kávézó munkatársai segítenek, adott esetben tőlük is megvásárolhatók a szükséges portékák.

Romhányi Tamás

Romhányi Tamás

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A bolt igazi pilot projekt, a kísérleti időszakon épphogy túl van, eddig kedvezőek a tapasztalatok. Az üzemeltető szervezet most nagy ugrásra készül azzal, hogy a budai elitkerület után a dél-baranyai Téseny településére is elviszik az automatizált bolt technikáját azzal a különbséggel, hogy ott a csúcskategóriás termékek helyett a legalapvetőbb hétköznapi élelmiszereket lehet majd kapni.

Egy teljesen automatizált üzlet esetében sokak első reakciója lehet az, hogy munkahelyeket tesz feleslegessé. Csakhogy a legszegényebb kistelepüléseken a boltok forgalma annyira kicsi, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/22/bolt-piac-digitalizacio-maltai-felzarkozo-telepulesek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentősökre támadtak a betegek, az OMSZ közleményt adott ki

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a Facebookon számolt be arról hétfőn, hogy az elmúlt két hónapban több …