2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A Wagner-csoport egykori zsoldosa kitálalt Putyin árnyékhadseregéről

Hirdetés

A Wagner-csoport egykori zsoldosa kitálalt Putyin árnyékhadseregéről

A Wagner-csoport egy 2014-ben, Dimitrij Utkin veterán alezredes által létrehozott orosz zsoldoshadsereg, mely hivatalosan nem is létezik – már csak azért sem, mert az orosz törvények értelmében tilos katonai magánvállalatokat működtetni az országban.

Ennek ellenére a Wagner-csoport nagyon is működik, és számos külpolitikai konfliktusban – többek között Afrikában, a Donbászban és Szíriában – részt vett az évek folyamán.

Nevük az orosz–ukrán konfliktusban való jelentős részvételük miatt lett ismert világszerte. Olyannyira, hogy mára a csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin neve is sokak számára ismerősen cseng, különösen az után, hogy május 20-án bejelentette a Wagner-csoport győzelmét Bahmutban.

Hirdetés

A Kreml a mai napig tagadja, hogy bármi közük lenne a törvényen kívüli zsoldosokhoz – az utóbbi időben pedig többször is ellentét alakult ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Prigozsin között.

Amennyiben hinni lehet a tavaly egy Telegram-felhasználó által megosztott képnek, mely a Wagner-csoport toborzó óriásplakátjait ábrázolja, akkor az alakulathoz csatlakozók 240 ezer orosz rubel (1,6 millió forint) havi juttatást kaphatnak, ami jóval több, mint egy átlagos katona fizetése.

A bennfentes

Marat Gabidullin, baskír származású orosz exzsoldoskatona először a szovjet, majd az orosz haderőben szolgált, 1993-as leszerelése után pedig a szibériai maffiafőnök testőreként dolgozott, míg gyilkosságért börtönbe nem került 3 évre.

2015-ben csatlakozott a Wagner-csoporthoz, melynek egészen 2019-ig volt tagja.

A jelenleg Dél-Franciaországban élő Marat wagneresként töltött éveinek tapasztalatairól könyvet írt, melyet 2022-ben meg is jelentetett Orosz zsoldosok Putyin szolgálatában címmel.

Mint korábban <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/21/wagner-csoport-zsoldos-kitalalt-konyv-katona-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-kreml/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Agresszív gólya tartja rettegésben egy szlovákiai falu lakóit

A természetvédők azzal magyarázzák a gólya támadásokat, hogy az állat a kocsik üvegén és karosszériáján …