2023. június 8., csütörtökMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.08. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A The Economist szerint bevált Vlagyimir Putyin kegyetlen terve

Hirdetés

A The Economist szerint bevált Vlagyimir Putyin kegyetlen terve

Miután Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használta az Európa felé irányuló orosz gázellátást: csökkentette az Európába irányuló gázexportot, és az árak megugrottak.

Bár a nagykereskedelmi költségek mostanra az egész kontinensen csökkentek, a két évvel korábbihoz képest ezen a télen az elektromosság 69, a gáz 145 százalékkal drágult – írja a The Economist.

A többlethalálozás mérőszámát használták

Mint arra a lap is rávilágít, a magas energiaár emberi életekbe került, ugyanis a felfűtetlen lakásokban jelentkező hideg körülmények miatt megnő a szív- és légúti problémák kockázata. 

Annak értékeléséhez, hogy az elmúlt télen bekövetkezett halálozások hogyan viszonyulnak a korábbiakhoz, a The Economist készített egy felmérést, amelyben a halálozás egy általános mérőszámát használták, a többlethalálozást.

Hirdetés

Modelljükben a 2015 és 2019 közötti halálozási adatokat vetették össze a mostani téliekkel. 28 európai országot vizsgáltak, a várt adatoknál pedig 149 ezerrel többen haltak meg 2022 novembere és 2023 februárja között, ami 7,8 százalékos emelkedést jelent.

Több oka is lehet

Meglátásuk szerint számos tényező magyarázhatja ezt a növekedést. A tavaly télen elhunytak közül közel 60 ezren haltak meg koronavírusban.

Valószínűleg a betegség közvetve vagy közvetlenül hozzájárult ehhez, de nem valószínű, hogy ez okozta a tavaly téli hullámot. 2020 márciusa és 2022 szeptembere között a hivatalos koronavírus-halálozások száma az összes többlethalálozás 79 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/14/haboru-orosz-ukran-konfliktus-vlagyimir-putyin-energia-veszelyhelyzet-energiaarak-novekedes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váratlan fordulat: most dőlhet el a háború

A Kreml közleményéből kiderült, hogy az energetikai, kereskedelmi és turisztikai együttműködés volt a fő beszédtéma …