2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A húszik visszaállítják a rabszolgaságot Jemenben

Hirdetés

A húszik visszaállítják a rabszolgaságot Jemenben

Egy nemzetközi jelentés szerint világszerte több mint 40 millió ember lesz manapság a rabszolgaság áldozata, köztük 85 ezren az Irán által támogatott húszi milíciák ellenőrzése alatt álló jemeni régiókban, beleértve a fővárost, Szanaát is. A polgárháború sújtotta állam és Szíria fedi le az arab világban előforduló rabszolgasággal összefüggésbe hozható esetek 76 százalékát. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának jelentése korábban szintén megerősítette a rabszolgaság terjedését Jemenben. Az emberkereskedelem előmozdításával a húszikat, valamint az al-Kaida terrorcsoportot vádolják.

A rabszolgaság nem új keletű jelenség Jemenben

A Vörös-tenger rabszolga-kereskedelme az I. században alakult ki, amikor az Afrika szarváról elrabolt, rabszolgasorba taszított embereket a Vörös-tengeren át Arábiába és a mai Jemen területére szállították. A középkorban a rabszolgák többsége az afrikai kontinensről érkezett, de voltak más származásúak is, például indiaiak, európaiak és törökök. Emellett voltak arab muszlim rabszolgák is, annak ellenére, hogy az iszlám tiltja más muszlimok rabszolgasorba taszítását. 

A nők elsősorban ágyasok vagy szolgálólányok voltak, akiket gyakorta szexuálisan is kizsákmányoltak. A férfi rabszolgák egy része eunuch volt, akiket az arisztokraták és a királyi ház gazdagjai vásároltak meg, és számos különböző megbízatást kaphattak: a hárem ügyeinek intézőiként, tanítóként és gyermekgondozóként, valamint sorstársaik felügyelőjeként szolgáltak. Azokat a férfi rabszolgákat, akik nem voltak eunuchok, munkásként vagy katonaként alkalmazták. A jemeni rabszolgaságot hivatalosan két szakaszban, 1962-ben (az ország északi részén) és 1967-ben (az ország déli részén) is eltörölték.

Hirdetés

A jelenlegi helyzet sem túl rózsás

A húszik fáradhatatlanul dolgoznak a rabszolgaság helyreállításán, amit számos helyi jelentés is megerősített. Több ezer jemeni, afrikai vagy afrikai származású jemeni dolgozik (gyakran anyagi ellenszolgáltatás nélkül) a magas rangú húszi tisztviselők lakó- és munkahelyein. A helyi megfigyelők a húszikat a következő vádakkal illetik:

  • az emberek szegénységével és éhezésével való visszaélés,
  • kényszerházasság, 
  • embercsempészet és emberkereskedelem,
  • a gyermekek, nők és afrikai migránsok kényszertoborzása,
  • afrikai bevándorló nők megerőszakolása.

Ez utóbbival kapcsolatban egy jemeni emberi jogi csoport arról számolt be , hogy az országon keresztül Szaúd-Arábiába átjutni szándékozó etióp bevándorlók szexuális erőszaknak és zaklatásnak vannak kitéve. A beszámolók szerint e visszaéléseket a húszik harcosai követik el, de a szervezet vezetői kategorikusan tagadják a vádakat.

Kik is azok a húszik?

A húszik egy, zaidi síita elveket valló radikális szerveződés. Ideológiájukról sokat elárul jelmondatuk: „Isten a leghatalmasabb, halál az Egyesült Államokra, halál Izraelre, átok a zsidókra és győzelem az iszlám számára.” E mellett kijelentik, hogy az iráni vezetésű „ellenállási tengely” részei Izraellel, az Egyesült Államokkal és a tágabb értelemben vett Nyugattal szemben. A formálisan Anszár Alláh (Isten segítői) néven ismert csoport az 1990-es években jött létre, és nevét néhai alapítójáról, Huszein al-Húsziról kapta. A jelenlegi vezető Huszein testvére, Abd al-Malik al-Húszi. Az elmúlt két évtizedben […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/02/jemen-siita-huszi-polgarhaboru-iran-rabszolgasag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …