2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Rizikós tárgyaláson van túl az Egyesült Államok és Kína

Hirdetés

Rizikós tárgyaláson van túl az Egyesült Államok és Kína

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke április 2-án, kedden telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, ami az első beszélgetés volt a vezetők között a novemberi, történelmi személyes csúcstalálkozójuk óta – írja a CNN. Ez a legutóbbi akciónak tekinthető az amerikai és kínai tisztviselők folyamatban lévő erőfeszítéseiben, hogy enyhítsék a két szuperhatalom közötti feszültséget

A legutóbbi, novemberi csúcstalálkozót követően Joe Biden – miután hangsúlyozta a kínai elnökkel való találkozójának konstruktív jellegét – azt mondta, hogy továbbra is diktátorként hivatkozik a kínai vezetőre. A címke gyorsan magára vonta a kínai kormány haragját, és kínos végét jelentette a két vezető közötti nagy jelentőségű találkozónak.

Hszi Csin-ping és Joe Biden 2023. november 15-én

Hirdetés

Hszi Csin-ping és Joe Biden 2023. november 15-én

Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

A mostani telefonbeszélgetés súlyos globális zavarok közepette érkezik: a Gázában és Ukrajnában zajló háborúk, valamint Észak-Korea nukleáris képességei várhatóan beszédtémák lesznek, valamint szó eshet Tajvanról, Kína közelmúltbeli provokációiról a Dél-kínai-tengeren és Peking emberi jogi visszaéléseiről is. A két vezetőtől azt várják, hogy számos olyan kérdést is megvitatnak, ahol az amerikai és kínai tisztviselők teret látnak az együttműködésre, beleértve a kábítószerek elleni küzdelmet, a mesterséges intelligencia gyorsan fejlődő világát és az éghajlatváltozást.

Biden elnök és Hszi elnök megvitatják az amerikai–kínai kétoldalú kapcsolatokat, a kommunikációs vonalak megerősítésének és a verseny felelősségteljes kezelésének fontosságát, valamint számos regionális és globális kérdést

– mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő újságíróknak. „Az intenzív verseny intenzív diplomáciát igényel a feszültségek és a tévhitek kezelése, valamint a nem szándékos konfliktusok megelőzése érdekében, és ez a felhívás ennek egyik módja” – tette hozzá.

Kínai beavatkozás az elnökválasztásba

A kormányzati tisztviselő megjegyezte, annak ellenére, hogy mindkét ország nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt évben, hogy enyhítse az amerikai–kínai kapcsolatokban tapasztalható történelmi feszültségeket, Biden továbbra is azon az alapelven van, hogy: „bízzunk, de ellenőrizzünk!”

Nem hiszem, hogy valaha is komolyan vesszük a kínaiak szavát, amikor azt mondják, hogy tesznek vagy nem tesznek valamit, ez az ellenőrzésről szól, ahogy az elnök mondja

– közölte a tisztviselő, amikor a kínai elnök azon ígéretéről kérdezték, mely szerint Peking nem avatkozik be az Egyesült Államok 2024-es választásaiba. „Ellenőrizzük az eredményeket és a tetteket, amiket látunk, majd továbbra is aláhúzzuk és hangsúlyozzuk, hogy mik az aggodalmaink” – tette hozzá.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/02/egyesult-allamok-kina-joe-biden-hszi-csin-ping-telefon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …