2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Végül kicsit kisebb lett a magyar külkereskedelem márciusi gigazuhanása

Hirdetés

Végül kicsit kisebb lett a magyar külkereskedelem márciusi gigazuhanása

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a márciusi külkereskedelmi adatok részletes, felülvizsgált adatait. Ha 2023 márciusával vetjük össze az iparág teljesítményét, akkor az első közléshez képest a legfontosabb különbségek:

  • 15 helyett 14 százalékkal csökkent az export euróban számított értéke
  • az importé 20 helyett 19-el
  • így a külkereskedelmi többletünk nem 512, hanem 572 millióval nőtt meg
  • vagyis 1,5 helyett 1,6 milliárd eurós pluszt mutatott.

Mint az első közlésnél, úgy most is kiemeljük: a kivitel és a behozatal hatalmas zuhanása ellenére azért tudott pluszra kijönni a mérleg, mert utóbbi még az előbbinél is nagyobbat csökkent.

Ami a volument illeti, 2024. márciusban a kivitelé 10, a behozatalé 15 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az export és az import kiigazított volumene 2024 februárjához képest is csökkent, egyaránt 2 százalékkal (az első közlés szerint még az export 4, az import 3 százalékkal zsugorodott).

Hirdetés

Idén márciusban a kivitel értéke 12,3 milliárd euró (4858 milliárd forint), a behozatalé 10,7 milliárd euró (4238 milliárd forint) volt.

Márciusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,6 százalékkal nagyobb, a behozatalé 5,7 százalékkal kisebb volt.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 572 millió euróval javult. (Az egyenleg 60 millió euróval nagyobb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.)
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,5, a behozatalban 2 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A cserearány 0,5 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 2,7, a dollárral szemben 1,1 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 16, behozatala 20 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben és a behozatalban is közel ötödével csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene néhány százalékkal, importvolumene közel ötödével elmaradt a bázisidőszakitól. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene mintegy ötödével, importvolumene néhány százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben közel ötödével, míg a behozatalban negyedével elmaradt a 2023. márciusitól. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport az exportban 9,5, az importban 9,1 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 5,3, importvolumene 13 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportoldalon az egyéb fémtermék, az importoldalon a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalmának alakulása befolyásolta leginkább. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,5, az importban 5,0 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumencsökkenését.

Az energiahordozók exportvolumene 5,7 százalékkal magasabb, importvolumene 6,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az exportoldali növekedésben és az importoldali csökkenésben egyaránt a kőolaj és kőolajtermék volumenalakulásának volt a legnagyobb szerepe. Az energiahordozók forgalmának változása a teljes export volumencsökkenését minimális mértékben, 0,1 százalékponttal ellensúlyozta, az importét viszont 0,5 százalékponttal fokozta.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,7 százalékkal nagyobb, a behozatalé 13 százalékkal kisebb lett. Az exportban és az importban bekövetkezett volumenváltozást egyaránt döntően a gabona és gabonakészítmény forgalmának alakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 0,5 százalékponttal lassította, míg az importcsökkenés ütemét 0,8 százalékponttal felerősítette.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 13 százalékkal alacsonyabb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 296 millió euróval romlott, 1,8 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 72 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 4,7, a behozatalé 22 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 868 millió euróval javult, 209 millió eurós passzívumot mutatott. 2024. január–márciusban a kivitel értéke 36,5 milliárd euró (14,2 ezer milliárd forint), a behozatalé 32,6 milliárd euró (12,7 ezer milliárd forint) volt.

Január–márciusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • A kivitel volumene 3,6, a behozatalé 9,6 százalékkal csökkent.
  • A termék-külkereskedelmi mérleg 2,7 milliárd euróval javult, a többlet 3,8 milliárd eurót tett ki.
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,1, a behozatalban 6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A cserearány 2 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest nem mutatott érdemi értékváltozást, míg a dollárhoz viszonyítva 1,1 százalékkal erősödött.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240531_ksh-kulkereskedelem-marcius-reszletes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon – írja az …