2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szinte teljesen le kellene állítani a gödi Samsung gyárat, ha a kormány betartatná a bíróság döntéseit

Hirdetés

Szinte teljesen le kellene állítani a gödi Samsung gyárat, ha a kormány betartatná a bíróság döntéseit

Az érvényes szabályok szerint ma Magyarországon a nagyobb ipari üzemek működéséhez úgynevezett egységes környezethasználati engedélyre van szükség. Ezt a Samsung tavaly év végén kapta meg, de hatályát áprilisban egy bírósági végzés felfüggesztette. A kisebb ipari üzemek viszont működhetnek ilyen engedélyek nélkül, egy meghatározott határértékig. A Pest Vármegyei Kormányhivatal szerda esti sajtóközleményéből az derül ki, hogy a Samsung – a fenti engedély nélkül – ezen határértékek alatti szinten működhet tovább – írta a Telex.

A kormányhivatal azt írta: „A bíróság döntése a sajtóban megjelent hamis állításokkal ellentétben nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem azt, hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. Így elsődlegesen az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 megawatt névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni.”

Más engedélyek szerint a Samsungnak 115 megawatt a teljes hőtermelési kapacitása, a kormányhivatal értelmezése szerint tehát ennek most csak a 43 százalékát használhatják.

Hirdetés

A lap szerint azonban érdekesebb egy másik határérték, amelyről a kormányhivatal sajtóközleménye nem szól. Ez az oldószer-felhasználás, amelyből a jogszabály a környezethasználati engedély nélkül óránként legfeljebb 150 kilót vagy éves szinten 200 tonnát enged meg. Itt a kettő közül a szigorúbb értéket kell venni, ami az évi 200 tonnás felhasználás, ez havonta 16,67 tonna oldószer felhasználását jelenti.

Ehhez képest a Samsung éves oldószer-felhasználása 2022-ben 14 477 tonna volt. Azóta a termelés bővülése miatt feltehetőleg sokkal több.

A Telex kiszámolta, hogy ha a 14 477 tonnát kell levinni 200 tonnára, akkor a kapacitás 1,38 százalékára kell csökkenteni. Vagyis képletesen minden 72 gyártósorból 1 működhet. A lap egymástól független forrásai viszont azt állítják, hogy a Samsung nem vette vissza a termelését a kapacitása 1,38 százalékára.

A kormányhivatal tehát nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a bírósági végzés betartását folyamatosan figyelemmel kísérik – szögezi le a lap.

A Telex megkérdezte Kiss Csabát, a környezetvédelmi joggal foglalkozó EMLA Egyesület igazgatóját, aki szerint azoknak a gyáraknak is, amelyeknek nincs szükségük egységes környezethasználati engedélyre, szükségük van egy telephelyengedélyre, amelyet a jegyző állít ki – a Samsungnak azonban ez utóbbi nincs meg. Egy telephelyengedély nélkül működő gyárat pedig a helyi jegyzőnek kellene bezáratnia, de a Samsunggal ez sem történt meg.

Kiss Csaba szerint a másodfokon eljáró bíróság várhatóan megváltoztatja az első fokon eljáró bíróság végzését, így a Samsungnak ismét érvénybe lép a környezethasználati engedélye, és ismét annak megfelelően folytathatják a hőtermelést és a gyártást. Ha ez így történne, az a lap szerint jól mutatná, hogy az akkugyárak szabálysértéseire a magyar államigazgatás jellemzően nem azzal válaszol, hogy betartatja a szabályokat, hanem azzal, hogy eltakarítják a szabályokat az akkumulátorgyárak útjából, és így akar a magyar kormány akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinálni Magyarországból.

Mindezek miatt szerda este a Samsung gyár bejáratához tüntetést szervezett a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace, majd pénteken nyílt levelet írtak a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak a gyár környezethasználati engedélyének hiánya miatt. A szervezetek szerint a Tarnai Richárd főispán vezette hivatal állásfoglalásával félreértelmezi a vonatkozó jogszabályokat.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal és a Samsung nem válaszoltak a Telex kérdéseire.

Hatályon kívül helyezte a bíróság a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét

Nem lehet hatályos a Samsung-gyár engedélye, amíg nem dönt a bíróság arról, hogy sérti-e a környezetvédelmi előírásokat. A pert indító szervezet szerint le kellene állítani a gyárat.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240524_szinte-teljesen-le-kellene-allitani-a-godi-samsung-gyarat-ha-a-kormany-betartatna-a-birosag-donteseit-samsung-sdi-akkumulator-akkugyar#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlagosan ennyit dolgoztak tavaly a magyarok

Az átlagos munkahét hossza az Európai Unióban évről évre rövidül. Íme a legfontosabb megállapítások: A …