2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Semmi pénzből is lehet megoldást találni a lakhatásra – díjazták a városokat, ahol a legkreatívabb módszereket találták ki

Hirdetés

Semmi pénzből is lehet megoldást találni a lakhatásra – díjazták a városokat, ahol a legkreatívabb módszereket találták ki

Nem sok pénzük van a városok vezetőinek a lakhatási problémák megoldására, feladatuk annál több. Ebben a helyzetben díjazta a Habitat for Humanity Magyarország azokat az önkormányzatokat, amelyek a most záruló ötéves ciklusban sokat tettek a jó lakhatásért.

A nagy és közepes helyeknél a VIII. kerület nyerte el a díjat, a kisvárosok között Keszthely lett az első helyezett, az ötezer lakosnál kisebb települések közül pedig Jánoshida bizonyult a legjobbnak.

Az egyik első lehetőség arra, hogy pénzt szerezzen az önkormányzat a saját lakásainak karbantartására, az, hogy a már menthetetleneket eladják. Így tettek a Józsefvárosban és Keszthelyen is – a nagyságrendek persze mások, de az arányok hasonlók, a VIII. kerületben 2019-ben a mintegy 4000 önkormányzati bérlakásból 800 volt rettenetes állapotban, Keszthelyen 300-ból 80. Amit nem lehet megmenteni, azt pénzzé próbálják tenni, így már lesz miből fizetni a többi felújítását.

Hirdetés

Speciális józsefvárosi megoldás volt az, hogy korrupcióellenes programot indítottak el, amellyel úgy számoltak, hogy ötmilliárd forintot spóroltak meg a közbeszerzések tisztábbá és átláthatóbbá tételével, ezt a pénzt pedig be lehetett forgatni a lakáspolitikába. Egy szociálislakás-ügynökséget is megalkottak, ami nem a legszegényebbeknek, hanem az alsó középosztálynak segít: piaci szereplők bevonásával átlagosan 2300 forint/négyzetméter áron tesznek bérelhetővé lakásokat.

Amíg Budapest közepén a túljelentkezés a baj – Pikó András józsefvárosi polgármester elmondása szerint átlagosan húszan állnak sorba egy önkormányzati lakásért –, a kistelepüléseken az elnéptelenedés és a közszolgáltatások leépítése okoz gondokat. Jánoshidán ezt megpróbálták legalább a lakhatási problémák enyhítésére kihasználni: ahogy azt Eszes Béla polgármester bemutatta, a körzeti megbízott például elköltözött onnan, úgyhogy az egykori lakásában három családot sikerült elszállásolni, vagy amikor az egészségházból elvitték az orvosi ügyeletet, akkor annak a helyére egyedülálló nőknek tudtak lakást kínálni.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240527_semmi-penzbol-is-lehet-megoldast-talalni-a-lakhatasra-dijaztak-a-varosokat-ahol-a-legkreativabb-modszereket-talaltak-ki#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlagosan ennyit dolgoztak tavaly a magyarok

Az átlagos munkahét hossza az Európai Unióban évről évre rövidül. Íme a legfontosabb megállapítások: A …