2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Remek hír a nyugdíjasoknak, regionális dráma és baljós kép Európáról

Hirdetés

Remek hír a nyugdíjasoknak, regionális dráma és baljós kép Európáról

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadásában kijelentette: arról még nem lehet beszámolni, hogy a magyar gazdaság visszatért a teljes növekedési pályára, de 2024-ben a gazdaság egy újraindulást tesz lehetővé, ezt az első negyedéves adatok is bizonyítják.

Miért nem érzik az emberek a különbséget, a válságból való kilábalást, miközben az infláció és a gazdasági válság a múlté?

– tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy nem látnak inflációs veszélyeket a rendszerben, a termelői árak deflációt mutatnak.

Hirdetés

Úgy véli, hogy az inflációs alapfolyamatok tekintetében nincs probléma, miközben legyőztük az ikerdeficit problémakörét. Szerinte a költségvetés hiányát fokozatosan kell tovább csökkenteni.

Jó hír a nyugdíjasoknak

„Az egyensúly helyreállítása garantált, a nagy kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés, és milyen gyorsan következik be. Nemzetközi összehasonlításban is jók a friss adatok” – fogalmazott Nagy Márton, aki szerint többek között a fogyasztás helyreállítása, a beruházási aktivitás újraindítása, a magas exportaktivitás fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás növelése tárcájának fő feladata. Úgy látja, a fogyasztás visszaesését enyhíteni kell, az embereknek elegük van az infláció és koronavírus-járvány hatásaiból, a turisztikai számok is azt mutatják, hogy újraindulhat a fogyasztás. A jelenlegi adatok alapján idén hatszázalékos reálbér-növekedésre számít, a minimálbérek emelése javított a helyzeten, a kormány ösztönözte a béremeléseket.

Nagy Márton

Nagy Márton

Fotó: Nagy Tamás

A TÁRCAVEZETŐ SZERINT REÁLNYUGDÍJ-EMELKEDÉS IS LESZ IDÉN, 1,5 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSRE SZÁMÍT. ÚGY VÉLI, HOGY A KISKERESKEDELMI FORGALOMBAN IS TAPASZTALHATÓ A FOGYASZTÁS VISSZAPATTANÁSA.

Meglepőnek tartja, hogy az inaktivitási ráta csökkent a munkaerőpiacon. Az inaktívak száma 89 ezerrel esett vissza, ami már nagyon régóta nem fordult elő, miközben kevesebb a közfoglalkoztatottak száma. Nagyon alacsony a munkanélküliség Magyarországon, ugyanakkor még van tartalék a magyar rendszerben, képzések révén új embereket lehet bevonni. A magánszektorba 40-50 ezer ember ment át az államigazgatásból.

Idén 2,5 százalékos növekedésre számít.

Kiemelte, hogy a magyar üzemanyagárak a régiós átlagár alatt vannak. Nagy szerint a kamatstop a kkv-szektorban is kiemelt szerepet játszott. „Az elektromos autók piacán fog múlni az európai gazdaság sikere“ – jelentette ki, hozzátéve, hogy ennek hatalmas szerepe lesz a magyar gazdaságban is.

Regionális dráma

Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter előadásában arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben centralizálva osztották el az uniós forrásokat, ez pedig elhalványította a területi metszetet. A tárcavezető elmondta, hogy 2022 óta szeretnék a horizontális szemléletmódot bevezetni a területfejlesztést illetően, szerencsésnek tartja, hogy 2024. január elseje óta a területfejlesztéssel összefüggő szektorok egy politikai vezetés alatt állnak.

A növekedés és az egyensúly bonyolult viszonyban áll. Szépen zárkózunk fel az EU átlagához, de regionális szinten nem olyan jó a helyzet

– fogalmazott.

<img id="kep_szerkfoto_image_56581209" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/30/nagy-marton-navracsics-tibor-macronomx-meetup-teruletfejlesztes-nemzetgazdasag-mol-bacsa-gyorgy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó: Minden magyar feltétel bekerült az Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásairól szóló keretdokumentumba

Az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült – közölte Szijjártó Péter külgazdasági …