2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mutatjuk, hogy mit jelent a magyar infláció európai szinten

Hirdetés

Mutatjuk, hogy mit jelent a magyar infláció európai szinten

A januári 2,8 százalékról februárban 2,6 százalékra csökkent a fogyasztói árindex éves emelkedésének mértéke az euróövezetben. Az Európai Unió egészében a januári 3,1 százalékról februárban 2,8 százalékra lassult az infláció.

A januárihoz képest mindkét régióban 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak februárban.

Az energiaárak februárban 3,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az euróövezetben, szemben a januári 6,1 százalékos elmaradással. Januárhoz képest 1,5 százalékkal emelkedtek az energiaárak februárban.

Hirdetés

Energiaárak nélkül 3,3 százalékkal emelkedtek az euróövezeti fogyasztói árak februárban a januári 3,6 százalékos emelkedés után. Havi bázison 0,6 százalék volt az áremelkedés februárban.

Románia a sor végén

Ha az adatokat részletesen vizsgáljuk, akkor az látható, hogy az élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett a januári 5,6 százalék után. Havi bázison az árak nem változtattak.

Energia, élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek nélkül az éves áremelkedés 3,1 százalék volt februárban a januári 3,3 százalék után. A februári árszint 0,7 százalékkal haladta meg a januárit.

A szolgáltatások ára FEBRUÁRBAN ÉS JANUÁRBAN EGYARÁNT 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A februári árszint 0,9 százalékkal haladta meg a januárit. A szolgáltatások 1,73 százalékponttal járultak hozzá a februári inflációhoz, az energiaárak pedig 0,36 százalékponttal csökkentették. Az élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek 0,79 százalékponttal emelték a februári inflációt.

A legalacsonyabb inflációt Lettországban és Dániában regisztrálták februárban, 0,6 százalékost mindkét esetben. Olaszországban 0,8 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése februárban. A legmagasabb infláció, 7,1 százalék Romániában alakult ki februárban, valamint Észtországban 4,4 százalékos – összegezte az MTI.

Megtorpant az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/03/18/europai-unio-eurozona-inflacio-dragulas-ksh-adatok-arak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Erre figyeljen: ha itt lakik, magasabb otthonfelújítási támogatást kaphat

Korábban elsőként az Index szellőztette meg, hogy a kormány új lakásfelújítási programra készül, majd elsők között …