2024. február 24., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Most mindenki Matolcsy Györgyre figyel, de a lényeg később jön

Hirdetés

Most mindenki Matolcsy Györgyre figyel, de a lényeg később jön

„Várakozásom szerint a Magyar Nemzeti Bank 100 bázisponttal, tehát 14 százalékra csökkenti az effektív kamatlábat, továbbá arra számítok, hogy a kamatfolyosó felső részét ugyanilyen mértékben, 16,5 százalékra csökkentik” – nyilatkozta az Indexnek Virovácz Péter, az ING vezető elemzője azzal kapcsolatban, hogy a Monetáris Tanács keddi ülésén a piaci várakozások szerint folytatódhat a kamatnormalizációs periódus.

Az ING elemzője nem lát arra okot, hogy az MNB változtasson a stratégiáján, Ez a vélemény gyakorlatilag a piaci konszenzus is.

Hirdetés

„Annak ellenére, hogy a forint nagyfokú érzékenységet mutat a globális tényezőkre, a jegybank júliusi kamatdöntő ülése óta az euróval szembeni árfolyamnak sikerült egy nagyjából elfogadható sávban maradnia. A forint még mindig 383 körül gravitál, illetve a piac gyakorlatilag teljesen beárazta a következő kamatcsökkentést, ez összességében megkönnyítik a Monetáris Tanács közelgő döntését” – tette hozzá.

A piacot nem lehet átverni

Az ING elemzője arra is emlékeztetett, hogy mivel még mindig a monetáris politika normalizációjának első szakaszában vagyunk, ahol az effektív kamatláb közelíti az alapkamatot, a hangsúly elsősorban a piaci stabilitáson van. Az árstabilitási kérdések akkor kerülnek majd komolyabban előtérbe, amikor a normalizáció következő szakaszába lépünk, miután szeptemberben az effektív kamatláb és az alapkamat 13 százalékon egyesül.

A közelmúltbeli események – Amerikai hitelminősítés, kínai gazdasági félelmek – felerősítették a globális kockázatkerülést.

„Az energiapiaci volatilitás is megnőtt, illetve sok a kérdőjel a nagy jegybankok kamatpolitikáját illetően is. Az elmúlt hónaphoz képest tehát számottevően megnőtt azon tényezők száma, amik a jövőben bizonytalanságot okoznak, és potenciális piaci felfordulást hordoznak magukban. Egy ilyen környezetben nem lenne meglepő, ha az MNB kommunikációjában némi extra hangsúlyt kapna az óvatosság szükségessége és az, hogy nincs kőbe vésve a kamatvágás vagy annak üteme” – emelte ki az ING elemzője, aki összességében azt is kijelentette: az eddiginél szigorúbb, türelmet sugárzó hangnemre számít.

Ez az álláspont a gyakorlatban pedig arra utalhat majd, hogy szeptembertől egy esetleges (rövid) szünet lehetséges a kamatvágásokban, vagy a kamatcsökkentések mértékét kell mérsékelni az óvatosság jegyében. 

Tehát a makrogazdasági mutatók szeptembertől kerülhetnek komolyabban előtérbe, akkortól lehet ezeknek a kilátásoknak is érdemben befolyásoló erejük a monetáris politikára. Mivel nagyon sok olyan kockázat épült fel, ami vagy a piaci stabilitást veszélyezteti, vagy hosszú távon az inflációs nyomás erősödésével fenyeget, így vélhetően ezekre a kockázatokra figyel majd a jegybank. „Ugyanis a monetáris politikának nem a múltbeli adatok alapján kell döntenie, hanem valamennyire a jövőbe kell látnia” – tette hozzá Virovácz Péter.

Az ING elemzője emlékeztetett arra is, hogy korábban a Monetáris Tanács négy fontos dolgot ígért a kamatvágási ciklus megkezdésekor. Ez a négy tényező az óvatosság, a fokozatosság, valamint az, hogy a piaci reakciókat és az előretekintő kamatvárakozásokat folyamatosan figyelemmel kísérik.

És a legfontosabb: azt ígérték, világos, előretekintő kommunikációt folytatnak majd.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/28/jegybank-kamatdontes-alapkamat-matolcsy-gyorgy-monetaris-politika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …