2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kína megfenyegette az Egyesült Államokat Joe Biden lépése után

Hirdetés

Kína megfenyegette az Egyesült Államokat Joe Biden lépése után

Újabb szintet lépett az amerikai-kínai kereskedelmi háború azzal, hogy Joe Biden elnök a korábbinál jóval magasabb vámokat vetett ki a kínai importtermékek széles skálájára – közölte a Bloomberg.

A megemelt vámok érintik a félvezetőket, az akkumulátorokat, a napelemeket és a kritikus ásványi anyagokat is.

Biden célja ezzel a lépéssel a hazai gyártás megerősítése, ami a választások évében igen érzékeny téma a Biden-adminisztráció számára. 

Hirdetés

Az amerikaiak akciója a Donald Trump-féle vámpolitika felülvizsgálatának csúcspontjaként értékelhető, ugyanakkor a változtatások mindegyik pontban a korábbi behozatalt sújtó adórendszer szigorításaként értelmezhető.

Az Egyesült Államok a kikötői darukra és az egészségügyi termékekre kivetett adókat is megemelte, miközben az acélra, alumíniumra és elektromos járművekre vonatkozó emeléseket már korábban belengette. A Fehér Ház előrejelzése szerint a változások mintegy 18 milliárd dolláros éves importot érintenek.

A változtatások 2024 és 2026 között lépcsőzetesen lépnek életbe. A legnagyobb növekedés az elektromos járművek esetében tapasztalható, a vámtarifák megnégyszereződésével, míg más importtermékek esetében megduplázzák a illetékeket, vagy először vetnek ki vámot. Ezek elsősorban orvosi és egészségügyi termékek, mint a fecskendők és a tűk, melyekre 50 százalékos vám kerül kivetésre, de légzőkészülékekre, a sebészeti gumikesztyűkre és az arcmaszkokra is magasabb illetéket számítanak ezentúl.

Kína nem repes az örömtől, de nem várható komoly lépés

Ahogy az várható volt, Kína egyáltalán nem örül a változásoknak, és ígéretet tett, hogy megteszi a szükséges lépéseket, ugyanakkor a Bloomberg értesülései szerint ezzel kapcsolatos részleteket a kommunista diktatúra nem közölt.

Kína határozott intézkedéseket fog tenni saját jogainak és érdekeinek védelme érdekében. Az Egyesült Államoknak azonnal ki kell javítania helytelen cselekedeteit, és törölnie kell a Kínával szembeni további vámintézkedéseket

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/14/egyesult-allamok-kina-kereskedelmi-haboru-vam-vamhaboru-joe-biden/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Több szomszédos országban is jobban megéri tankolni, ugyanis Magyarországon a jövedékiadó-emelés után összességében 41 forinttal …