2024. április 22., hétfőMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ha ezt bevezetik, hamarosan fülig érő szájjal megyünk dolgozni

Hirdetés

Ha ezt bevezetik, hamarosan fülig érő szájjal megyünk dolgozni

A ChatGPT-t manapság már senkinek sem kell bemutatni, a program a számára elérhető adatokból és információkból új szöveges és képi tartalmat, valamint szoftverkódot állít elő.

Képességeivel ez a technológia forradalmasíthatja a munkavégzést, ennek előfeltételei azonban komolyak és összetettek

– világított rá lapunknak az AI-szakértő, aki szerint mindezt szem előtt tartva az üzleti alkalmazások fejlesztői sorra építik be szoftvereikbe a generatív mesterséges intelligenciát, amelyet korábbról ismert szóhasználattal digitális asszisztensként vagy – a Microsoft Copilot alkalmazásai után, a márkanév köznevesült formájában – copilot, azaz másodpilóta alkalmazásként kínálnak a vállalatoknak.

Hirdetés

A használata könnyű, de veszélyes lehet

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia különösen az automatizálás, a történeti vagy valós idejű adatok elemzése és az előrejelzés terén már évek óta segíti a vállalatok működését. A technológia bevezetéséhez és lehetőségeinek kiaknázásához azonban informatikai és analitikai szakemberek közvetlen közreműködésére is szükség volt, a megoldások így mostanáig a felhasználók viszonylag szűkebb körét érhették el – jelezte Molnár Gergely.

Kirobbanó népszerűségét a ChatGPT éppen annak köszönhette, hogy fejlesztője, az OpenAI a nyilvános felhőben ingyenesen is hozzáférhetővé tette

– mondta a szakértő, megjegyezve, hogy a lelkesedés első hulláma után azonban az új technológiát kísérő biztonsági, jogi, társadalmi, üzleti és más kockázatok is hamar felszínre kerültek. A vállalati alkalmazottak például érzékeny üzleti tartalmakat is feltöltöttek a nyilvános felhőbe, hogy a generatív AI képességeit azokon teszteljék. Értékes és bizalmas adataikat, szellemi tulajdonukat védve a szervezetek így jobb híján korlátozni vagy egyenesen tiltani kezdték a ChatGPT munkahelyi használatát.

Másodpilóták minden feladathoz

A felhőszolgáltatások és a mesterséges intelligencia alkalmazásában egyaránt nagy tapasztalattal bíró szoftverszállítók ezért siettek olyan megoldást adni, amely könnyebbé teszi a generatív AI vállalati és törvényi követelményeknek megfelelő – biztonságos, megbízható, átlátható és elszámoltatható –, széles körű bevezetését és használatát.

A másodpilóta alkalmazások úttörője, a GitHub Copilot kódkiegészítő eszköz, amelyet a Microsoft és az OpenAI közösen készített a fejlesztői portálra, már 2021 októberében – a ChatGPT nyilvános premierje előtt tizenhárom hónappal – bemutatkozott. A GitHub portált a Microsoft korábban felvásárolta, az OpenAI-ban pedig 49 százalékos részesedése van. 

Az első copilot alkalmazást azóta másodpilóták egész raja követte. 

A tavaly februárban bejelentett Copilot for Microsoft 365 például a szoftvercég irodai alkalmazásait, levelezőprogramját és Teams videókonferencia-megoldását is generatív AI-képességekkel ruházta fel. A Dynamics 365 vállalatirányítási rendszerben szintén sorra jelennek meg az iparági és a szerepköralapú másodpilóták, de a Windows 11-ben, a Bing böngészőben, valamint az idei év elejétől előfizethető Copilot Pro szolgáltatással még a lakossági felhasználók is digitális asszisztenshez jutnak.

Bemutatkozott a Joule

Joule néven tavaly szeptemberben bejelentett AI-asszisztensét az SAP is beágyazza felhőalapú üzleti alkalmazásaiba, hogy a munkafolyamatok kontextusában proaktív módon értékes felismerésekhez, nagyobb hatékonysághoz és gyorsabb eredményekhez segítse a felhasználókat a pénzügytől kezdve a beszerzésen, az értékesítésen és az ügyfélszolgálaton át az ellátási lánc és az emberi erőforrás kezeléséig, valamint az informatikáig a vállalat minden területén – mondta Molnár Gergely. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/03/27/mesterseges-intelligencia-ai-chatgpt-kontron-copilot-molnar-gergely/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kalapács alá kerülnek Michael Schumacher luxusórái

Michael Schumacher Formula–1-es legenda nyolc darab luxus- és személyre szabott órája kerül aukcióra. Az órákhoz azonban …