2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / És akkor Nagy Márton feltalálta az önkéntesen kötelező árcsökkentést

Hirdetés

És akkor Nagy Márton feltalálta az önkéntesen kötelező árcsökkentést

A nemzetgazdasági miniszter felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntes alapon csökkentsék az áraikat – igen, ez a mondat épp annyira abszurd sokadik olvasásra is, mint elsőre. Nagy Márton azzal fenyegetett, hogy majd a kormány lép, ha két héten belül nem viszik lejjebb a kutasok saját maguktól az áraikat, méghozzá arra a regionális átlagszintre, amiből a KSH kihagyja a magyar árakat. „Aki hibás, az fog fizetni” – ígérte, az NGM pedig levezette, hogy az emberek azért nem esznek eleget, mert drága a benzin.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke erre azt mondta: a benzinkutasoknak néhány fillérnyi mozgásterük van csak, azon túl már veszteségbe küldené őket a kormány. Gulyás Gergely pedig a kormányinfón annyit tett ehhez hozzá, hogy „a központi költségvetés nem tud további bevételekről lemondani” – azt már nem ő mondta, hogy azért nem, mert a büdzsé romokban van.

Egy másik ügyben viszont úgy tűnik, hogy egy lépést tett a kormány visszafelé: a parlament törvényalkotási bizottsága visszavonta azt a javaslatot, amellyel a Gazdasági Versenyhivatal eladásra kötelezhet olyan cégeket, amelyeket „alapvető jelentőségűnek” minősít, és tevékenységük a hatóság megítélése szerint sérti a kiegyensúlyozott versenyt.

Hirdetés

— voting control —

„Mi vagyunk azok, akik fel fogjuk számolni a szegénységet, amit a baloldal hagyott itt maga után” – mondta Orbán Viktor a Fidesz kampánynyitóján, épp akkor, amikor kiderült, hogy több tízezer eddig otthon maradó nő kezdett el dolgozni, annyival nehezebb a megélhetés. És amikor az az adat is kijött, hogy egyre több magyar keres külföldi munkát.

Utánaszámoltunk, mire is ment a kormány a szegénység felszámolásával. A közepesnél kicsit rosszabbul élők helyzete valóban javult 2010 óta, ennek viszont az volt az ára, hogy az igazán szegények magukra maradtak. Ráadásul javulást akkor sikerült elérni, amikor az egész világgazdaságnak jól ment, amint válság van, rögtön látszik, mennyire sérülékeny Magyarország.

— voting control —

Nem a szegényeket fogja segíteni az új otthonfelújítási támogatás sem. Pedig a kormány 20 ezer ingatlan, főleg Kádár-kocka energiafogyasztásának csökkentését támogatja EU-pénzből, csakhogy a konstrukció szociálisan érzéketlen.

Például kapásból rendelkezni kell egymillió forint önerővel, ha pedig a támogatás felvétele kapcsán jelzálogot kell bejegyezni az ingatlanra, akkor a vályogházak rögtön kiesnek a programból, azok ugyanis nem hitelezhetők. Ez után jön az, hogy ha a korszerűsítéssel sikerül elérni 30 százalék energiamegtakarítást, még akkor is 30 ezer forint körüli összeget kell törleszteni havonta, ha pedig a 30 százalékos határ alatt maradnának, akkor havi 80 ezerre ugrik a törlesztő.

— voting control —

A hét videója: Nagy István belekóstol a Youtube-sztár influenszer túlárazott üdítőjébe, majd megállapítja, hogy „a magyar élelmiszeripar nem vall szégyent”

@nagy.istvn67

Érdemes a magyar termékeket választani

♬ original sound – Nagy István67

Furcsa pénzek már rég mozognak a magyar foci körül, de az egy erős szintlépés lehet lefelé, ha igaznak bizonyul a pletyka, és a Gazprom beszáll az ukrán háború után a Ferencváros szponzorálásába is. De a pénznek nincs szaga, az pedig biztos, hogy itthon példa nélküli anyagi lehetőségeket kaphat a hazai mezőnyből anyagilag már most is kiemelkedő klub. Hogy mi igaz a híresztelésből, azt nem tudhattuk meg, az FTC ugyanis annyit közölt kérdésünkre, hogy szerintük a HVG-t nem érdekli a valóság, mert egyoldalúak és elfogultak vagyunk. Nem volt sokkal bőbeszédűbb Csányi Sándor, az OTP és az MLSZ elnöke sem, aki a bankcsoport közgyűlése után annyival elintézte a témát: a Gazprom nem szankcionált entitás, egyébként pedig általában üdvözöl minden pénzt, ami a futballba érkezik.

AFP / Natalia Kolesnikova

Az OTP egyébként maga is jelen van Oroszországban, igaz, nem feltétlenül saját akaratából, a háború kezdete óta leépítette ugyan céges hitelezését, de a távozás nehezen vagy egyáltalán nem lenne kivitelezhető – hangzott el.

És ha már orosz kapcsolatok, megkezdődött Paks II. reaktortartályának gyártása Szentpéterváron – jelentette be Szijjártó Péter (mellesleg a csernobili katasztrófa évfordulóján). De folytatódik a keleti nyitás másfele is, mint kiderült, akár kínaiak is megjelenhetnek a paksi bővítés körül. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója szerint egyelőre még nem látják az együttműködési pontokat, de vizsgálják a lehetőségeket a kínaiak munkaszervezési és egyéb tapasztalatai miatt.

— voting control —

Nem lehetnek ennyire optimisták Mészáros Lőrinc sportmárkájánál: öt évvel a nyitásuk után be is zártak a 2Rule boltjai, a webáruház pedig szintén nem működik. Miután elterjedt ennek a híre, a Mészáros Csoport közleményt küldött arról, hogy a cég valójában csak új helyre költözik, a webshop pedig éppen most áll frissítés alatt.

Pedig eddig egészen jól ment Mészáros Lőrinc sportruházati cégének, már csak azért is, mert a kormányközeli üzleti világ katonásan felsorakozott mögé. Az, hogy 2023-ban mi történt, még nem derült ki, hiszen az éves beszámolót csak május végéig kell leadni, de már a lakossági értékesítés szüneteltetése előtt leváltották az ügyvezetőt és áthelyezték a székhelyet.

— voting control —

Nem maradunk persze ruhabolt nélkül: hosszú várakozás után bejelentette a Primark, mikor nyitja első magyarországi üzletét.

Ennél sokkal gyorsabban eldőlhet a spanyol miniszterelnök sorsa, aki a hét közepén bejelentette visszavonulását – legalább egy hétvégére biztosan. Pedro Sánchez valószínűleg hétfőn jelenti be, hogy lemond-e vagy marad, az ügyészség ugyanis korrupció vádjával előzetes vizsgálatot indított a felesége ellen. Tovább bonyolítja az ügyet, hogy ezek után arra kérték az ügyészek a bíróságot, hogy állítsa le az eljárást bizonyítékok hiányában.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök
GABRIEL BOUYS / AFP

Lapjelentések szerint a kormányfő felesége együtt dolgozott olyan magánvállalatokkal, amelyek üzleti kapcsolatban álltak a kormánnyal, vagy jelentős mennyiségű állami pénzt nyertek el a különféle közbeszerzési pályázatokon. Csakhogy a feljelentést egy szélsőjobboldali szervezet tette, online terjedő híresztelések alapján, és ennek a vezetője maga is elmondta, nem biztos abban, hogy a vádak megalapozottak. A bíróság még nem mondott véleményt.

— voting control —

Óriási kereslet alakult ki Kínában a szamarakra egy tévésorozat nyomán, mert a bőrükből főzött zselatinnak gyógyító erőt tulajdonítanak. A kínai szamárállomány nagy részét már kiirtották, a következő nyolc évben pedig letarolhatják az egész világot, miután a hazaiból kifogynak.

Ez pedig ötszázmillió ember élelmiszer- és vízellátását veszélyezteti, a világ legszegényebb közösségeiben ugyanis a szamarak ennyi ember megélhetését biztosítják mint az egyik legolcsóbb áru- és személyszállítási eszköz. A szamárbőr kereskedelme annak ellenére is virágzik, hogy a fenyegetés hatására valamennyi afrikai ország betiltotta a szamár és a szamárbőr exportját.

— voting control —

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240428_es-akkor-nagy-marton-feltalalta-az-onkentesen-kotelezo-arcsokkentest#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb mélypont: még az ukrán költségvetés is átláthatóbb, mint a magyar

Minden elemében gyenge eredményt ért el a magyar kormány az Open Budget Survey (OBS) költségvetési …