2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A gyermekes családoknál nőtt az adóék Magyarországon

Hirdetés

A gyermekes családoknál nőtt az adóék Magyarországon

Az OECD minden évben elkészíti a Taxing Wages jelentését, amelyben bemutatja, hogy az egyes tagállamokban a teljes munkaerőköltségnek hány százalékát vonja el az állam adók és járulékok formájában, vagyis mekkora az ún. adóék.

Az adatok alapján Magyarországon a gyermekes háztartásokban 2023-ban minden esetben nőtt az adóék mértéke az előző évhez képest, és ez legjobban az egyedülálló, kétgyermekes, az átlagkereset 67%-át kereső munkavállalókat sújtja, ugyanis náluk itthon az adóék 2 százalékponttal emelkedett, most 25,7 százalékon van – írja a Portfolio.

Greff Magdolna, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere szerint a fentiekre az lehet a magyarázat, hogy „a családi adóalap-kedvezmény mértéke 2016 óta változatlan, tehát az adóterhelésre gyakorolt kedvező hatása évről évre csökken, annál nagyobb mértékben, minél nagyobb mértékben nő a vizsgált időszakban a bruttó átlagkereset”, és míg a KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset éves növekedése jellemzően 6-11 százalék között mozgott, az utóbbi két évben a növekedés kiugró, 17 százalék körüli értékeket ért el.

Hirdetés

Ami a gyerektelen háztartásokat illeti, 2022-höz képest nem történt változás a hazai mutatóban, továbbra is 41,2 százalék az adóék, legyen szó akár egyedülálló, gyermektelen, átlagbért kereső dolgozókról, akár az átlag alatt vagy felett kereső egyedülállókról, vagy azokról a gyermektelen házaspárokról, amelyek egyik tagja az átlagbért, a másik az átlagbér 67%-át kapja fizetésként.

Ez a 41,2 százalék a 12. legmagasabb rátának felelt meg a 38 OECD tagország között, és jóval meghaladta a 34,8 százalékos OECD-átlagot.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240513_egyedulallo-csalad-adoteher-magyarorszag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A paneltulajdonosok lába földbe gyökerezett, az albérletárak stoptáblához értek

Korábban több ízben is beszámoltunk arról, hogy az idei év eddigi hónapjaiban növekedés érzékelhető az …