2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Volt egy rocker, aki a lelkét tette a kötetbe

Hirdetés

Volt egy rocker, aki a lelkét tette a kötetbe

A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával a Képes Krónikák Kiadó megajándékozta a rockrajongókat a Magyar rocktörténet című képregény második részével. Az első kötet a hatvanas–hetvenes, míg az új a hetvenes–nyolcvanas éveket eleveníti fel.

Futaki Attila emlékezete

A kötet szakmaiságáról újfent Jávorszky Béla Szilárd, a Magyar Popkulturális Értéktár felelős szerkesztője gondoskodott. A borító tervezésében ezúttal is Cserkuti Dávid vállalt főszerepet, a forgatókönyvet pedig ismét Kántor Mihály jegyzi, a képeket Haragos Péter és Felvidéki Miklós rajzolta.

Az első kötet művészeti vezetője, Futaki Attila 2024 januárjában mindössze 39 esztendősen elhunyt. A nemzetközileg jegyzett képregényművész munkáit alapul véve alakították ki a második rész grafikai arculatát.

2000-1334-max (4)

Hirdetés

Fotó: Hegyi Júlia Lili

A Magyar Zene Házában (MZH) tartott könyvbemutatón Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) főigazgatója megemlékezett Futaki Attiláról, akinek munkáiból a kiállítás válogat az MZH könyvtárában.

„2017-ben az Előretolt Helyőrség Kárpát-medencei mellékletét szerkesztettem, amikor megéreztem, hogy az irodalmon önmagában kevés a szélesebb közönség számára. Futaki Attila akkortájt rajzolta a Kivarrt című képregényt, ami először franciául jelent meg, majd visszafordították magyarra” – idézte fel Demeter Szilárd, aki később a Petőfi Irodalmi Múzeum élére került, ahol sokat beszélgettek a képzőművésszel a képregényről és a rockzenéről.

„Közös gyermekkori élményünk volt az Amerikában kiadott Képregényes rocktörténet. Éreztük a hiányát, hogy nincsen hasonló munka a magyar rocktörténelemről” – mesélte a PKÜ főigazgatója, megjegyezve: Futaki Attila egyedül Kántor Mihályt tartotta alkalmasnak a forgatókönyv megírására.

Amikor ezt a könyvet lapozzátok, másoknak ajánljátok, egy percig se feledkezzetek meg arról, hogy volt egy rocker, aki a lelkét tette a kötetbe

– zárta megemlékezését Demeter Szilárd.

Sztorik a cenzúra korából

A könyvbemutatóra meghívott „szereplők”, a képregény hús-vér hősei személyes élményeiket osztották meg Hegyi György zenész, dalszövegíró vezetésével. A Kőbányai Zenei Stúdió tanára – tesztként – tizenhárom éves lánya kezébe adta a kötetet.

Hason fekvő lapozgatást hozott elő belőle. Ezzel kipipálhatjuk a legkegyetlenebb tesztet

– mondta Hegyi György. Kalapács József bevallotta: Beatrice- és P.Mobil-koncertekre járt, mígnem beleragadt a rockéletformába, amelyben a mai napig él.

„A cenzúra kikerülésében Feró nagy segítségünkre volt – utalt az énekes a jelenlévő Nagy Feróra –, aki a szocialista erkölcs számára […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/popkult/2024/05/13/zene-rocktortenet-rocktorteneti-kepregeny-kepes-kronikak-kiado-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végre elkezdődhet a Szárnyas fejvadász-sorozat forgatása

A Szárnyas fejvadász 2099 sorozatot 2022 szeptemberében rendelte meg az Amazon. A Collider információi szerint a forgatás júniusban kezdődik …